Следвайте "Буднаера" в Телеграм

48 години без Гунди и Котков

Паметна плоча на Гунди и Котков

Снимка: dartsnews.bg

На този ден преди 49 години в трагична катастрофа си отиват две от най-големите футболни легенди на България – Георги Аспарухов и Никола Котков.

На фаталния 30-ти юни 1971 г. Георги Аспарухов и Никола Котков катастрофират край местността Витиня, след като автомобилът на Гунди „Алфа Ромео” се врязва в резервоара на тежкотоварен камион Зил. Двамата футболисти на Левски загиват на място, а шофьорът на камиона оцелява като по чудо.

BIG AL .... Беше в началото на лятото ..Слънчев ден - денят за поклонението на Герена. Жестоката катастрофа, преди няколко дни, е сложила край на живота им. София, през този ден спря да работи.. Никой не беше разрешил това, но и никой не се интересуваше от разрешението на БКП. Огромни потоци от хора, пеша, с тролея и коли тръгнаха към стадиона. Трябваше да изнесат ковчезите на Гунди и Котков - за поклонение. Но милиционерите се уплашиха.. Целият стадион вътре- и зеленото игрище беше почерняло от хора.. Отвън непрекъснато прииждаха нови - всякакви, софиянци и хора от провинцията.. Отвън, около стадиона с образува многохиляден кордон - няколкодесетки метра широк.. Вътре - нямаше място и за игла.. Отвън хората не знаеха и искаха да влязат.. За първи път, поне публично - властта се псуваше ..Множеството нарастваше ..Не посмяха да изнесат ковчезите и тайно , без да се обяви - шествието тръгна пеша към гробищата ..Хората вътре в стадиона не знаеха - за тръгването..

Ванга: Гунди е убит!

Гунди отказал да доносничи!

Над 150 хиляди души изпратили Гунди и Котков. Тодор Живков бил бесен на голямата тълпа

Оградите - дъсчени , мрежи и дори тухлени - по кварталните улици - падаха под напора на хората ..Никога не бях виждал толкова много хора, тъжни и мрачни, много с насълзени очи.. Огромно, няколко километрово шествие се запъти към Орландовци.. Тук-там, милиционерите се опитваха нещо да командват Бяха пометени, смачкани от народа ..напсувани - се скриха .. Никога властта на комунистите не е била по- ИЗПЛАШЕНА, дотогава- до този ден.. По-късно Тошо уволни Солаков- вътрешния си министър, че не се справил с положението... После, много софиянци си говорехме..: ТОГАВА само някой да беше ИЗВИКАЛ : "МАМКА ИМ, УБИХА ГО""!!!! Само да беше извикал някой, тогава - и хората щяха да ги смачкат.. Властта, червената, се беше скрила.. Все си мисля.. Тогава можеше да ги ометем и,, поне и НИЕ да имаме 1968 година.. Още тогава - през 1971 година... Хората ги обичаха и уважаваха повече от партията им и тодорживковците им.. Бог да го прости Гунди... BIG AL

На погребението на всенародните любимци се изсипват стотици хиляди българи от цялата страна, а всеобщият траур добива заплашителни за комунистическия режим размери.

Георги Аспарухов е роден в София на 4 май 1943 година. Юноша е на "Левски", а през 1960 започва да играе за мъжете едва на 17 години. За един сезон той преминава в Ботев Пловдив, а след това отново се завръща на „Герена”. Със „синята” фланелка Гунди печели три шампионски титли. Записва 247 участия в А група и бележи общо 150 гола. През 1965 година Гунди става футболист и спортист номер едно на страната. В същата година той заема осмо място в класацията за Златната топка.  Аспарухов бележи паметни голове за националния тим. Разписва се два пъти на световни шампионати. През 1999 година е обявен посмъртно за най-добър футболист на България за 20 век.

Никола Котков е роден на 9 декември 1938 година в София. Той е юноша на "Локомотив София" и една от емблемите на тима. Котков играе от 1956 до 1996 за „железничарите”. След това преминава в редиците на "Левски". Става шампион на страната и с двата клуба. Котков има 26 мача и 12 гола за държавния отбор.

Източник/ци: dartsnews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!