Следвайте "Буднаера" в Телеграм

АФП говори за ужасите в лаогай

"Те се страхуват хората да не разберат за това, защото то е в разрез със закона и със собствената им съвест", цитира АФП една от трите интевюирани Фалун Гонг очевидки на китайските лагери за трудово превъзпитание...



АФП публикува информация за тежкото физическо насилие и изтезания в китайските лаогай, или лагери за трудово превъзпитание, цитирайки случаи с практикуващи преследваната от китайския режим медитативна практика Фалун Гонг (Фалун Дафа).

В офиса на АФП, практикуващата Фалун Гонг г-же Уанг Чунинг (ляво) демонстрира методите на изтезание, използвани срещу нея в лаогай Снимка: minghui.org

Публикацията изглежда провокирана от неотдавнашен материал на китайското списание Lens, който предизвика дискусия около реформата или дори премахването на системата лаогай в Китай. Стотици хиляди китайски нетизени се възмутиха след публикуваната от Lens статия с картини от прословутия трудов лагер Масанджа, която бе сваляна и ре-публикувана неколкократно, отразявайки борбата по върховете на управляващата Китайска комунистическа партия.

АФП говори за изживяното от три практикуващи Фалун Гонг в Масанджа.

Окована в белезници до кървене на китките

Според АФП, "Когато отказала да подпише документа за отказване от убежденията й, според Уанг Чунинг тя била окована в белезници между две двуетажни легла в продължение на 16 часа, лишена от храна, вода и сън, докато усетила, че китките й кървят".

"Полицията риташе леглата да се отдалечат докато тялото ми се разпъне до крайност", спомня си Уанг. "Нямам думи да опиша болката, която трябваше да изтърпя. Белезниците вече стигаха до костта, а полицията продължаваше да ги затяга, за да боли повече."

Уанг сега живее в САЩ. Тя е била затворена в трудовия лагер Масанджа повече от пет години.

Изтезавана за говорене със служител на ЕС

В репортажа на АФП се казва, "Г-жа Джанг Лянинг, изпратена също в Масанджа, каза че тя и нейния съпруг са били подложени на особено жестоко третиране, след като са говорили за тежкото положение на Фалун Гонг с официално лице от Европейския съюз в навечерието на Олимпиадата в Пекин през 2008 г".

Принуждавана да работи 19-часови смени

Фалун Гонг практикуващата Ма Чунмей разказва, че е била арестувана на площад Тянанмън, след като отишла в Пекин да апелира за справедливост към Фалун Гонг.

Според публикацията на АФП, "Тя каза, че е била принудена да работи до 19 часа на ден в лагер в североизточната провинция Джилин, произвеждайки пръчици, клечки за зъби и детски книжки“.

"В една сесия, г-жа Ма заяви, че полицаите са я биели едновременно с две електрически палки и са стъпвали по нея", пише АФП.

"Сърцето ми щеше да изскочи. Повръщах кръв, но отказах да подпиша [декларация за отказване от убежденията си]", споделя жертвата, която впоследствие се премества в САЩ, но сестра й, Ma Чунлинг, е била изпратена миналата година в Масанджа.

Според практикуващи Фалун Гонг охраната ги е заплашвала да не разкриват истината за използваните срещу тях жестоки методи. Г-жа Ма заявява пред АФП, че в нейната стая за разпити прозорците са били покрити с вестници:

"Те се страхуват хората да не разберат за това, защото то е в разрез със закона и със собствената им съвест."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!