Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В САЩ съобщават за изчезването на най-малко половината от пчелите

пчели
Снимка: Vsekiden.com
 
 

Пчелите измират и няма да има реколта

Учените и пчеларите са озадачени от синдрома на разрушаване на пчелните колонии (CCD), който се характеризира с внезапното изчезване на работещите пчели от кошера.

Според американското министерство на земеделието, симптомите на CCD включват отсъствието или минимално присъствие на възрастни пчели, въпреки наличието на мед и незрели пчели, което предполага внезапно напускане на кошера от възрастните пчели. Във всеки случай пчелите не са намирани повече никъде другаде, те просто изчезват или умират някъде.

Обикновено изхвърлят майката и след като тя вече не е в състояние да създаде нова популация, тя умира.

Синдромът от началото на 1970 г. значително намалява пчелните популации, а от 2006 г. изчезването им се е увеличило драстично. Сега, връщайки се към кошерите си за да ги подготвят за пролетното опрашване, пчеларите открили, че са изчезнали поне половината от техните пчели.

2013 г. е белязана с най-голяма загуба на пчелните популации, като се съобщава за най-малко 50 процента загуби на всички европейски медоносни пчели в Съединените щати.

Обикновено спадът в пчелните популации е 5-10 процента годишно. След 2006 г. тази цифра се увеличила с около една трета. Тази година тя е половината от всички.

Нивата на загуба от 50 процента са от решаващо значение, след което, както казват пчеларите, това ще окаже влияние върху цените.

Пчелите са важни, защото те опрашват повечето плодове и зеленчуци. Те също така произвеждат мед, който се използва широко като подсладител в приготвянето на сладкиши и много други продукти.

Някои пчелари обвиняват пестицидите, особено от класа неоникотиноиди. Неоникотиноидите са една от формите на пестициди, блокиращи нервните окончания на насекомите, като ги парализират, така че те бавно умират от глад. Пчеларите смятат, че техните пчелите са изложени на влиянието на пестициди и умират от това .

Други смятат, че причините може да са по-сложна комбинация от природни и човешки фактори.

Въпреки че причината остава неясна, последствията у никого не предизвикват съмнения. Резкият спад на пчелните популации означава по-малко опрашени селскостопански култури. Това означава по-малко храна и покачване на цените на плодовете и зеленчуците към края на тази година./http://www.catholic.org/green/story.php?id=50432/30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!