Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов

Секретен документ показва политиката на репресии срещу Фалун Гонг в Китай

Секретен документ показва политиката на репресии срещу Фалун Гонг в Китай
Обнародван бе поредният документ с надпис "секретно", който разказва за репресивната политика на режима на Китайската комунистическа партия.

Обнародван бе поредният вътрешен документ на органи за сигурността в Китай с гриф "секретно". Той потвърждава не само съществуването, но и засилването на репресиите срещу Фалун Гонг практикуващи от управляващия комунистическия режим в страната...


Документът бе публикуван и широко разпространен в китайския интернет в продължение на няколко дни. Властите все още не са реагирали на това и не са заявили, както обикновено, че документът е подправен. 

Секретният документ под номер 1 от 2013 г. е издаден от Службата за обществена сигурност на провинция Шандонг и е на разположение на всички отдели за обществена безопасност в градове, квартали и села на провинцията.

Той съдържа конкретни насоки по изпълнението на разпорежданията на Министерството на обществена сигурност по "нанасянето на тежък удар" по "трите организации", сред които са подмолни организации на еретични секти, организацията "жасминово движение" и организацията Фалун Гонг.

Документът гласи, че по места трябва да се създадат специални групи за "нанасяне на тежък удар" на трите организации, и че активистите на тези организации може да бъдат незабавно взети под стража, а след това със задна дата да се легализират действията с документи.

Срещу активисти на тези организации, живеещи в чужбина, според документа може да се предприемат следните мерки: подслушване на телефони и наблюдаване на електронна поща - техни и на близките им в Китай, а също така и изпращане на съобщения да се върнат в Китай и да се предадат.

В документа също така се посочва, че на сътрудниците на органите за сигурност, участващи в преследването на тези групи, трябва да бъдат изплащани двойни заплати, а на други кадрови работници, както и на обикновените граждани, които оказват съдействие, може да се изплащат стимули в размер от 1000 до 10 000 юана (~226-2265 лева).

Необходимите средства ще се разпределят от Службата за обществена сигурност на съответната провинция.

Срокът за изпълнение на програмата е 4 януари 2013 г. - 31 декември 2018 г., се казва в документа.

Въпреки изявленията от страна на китайските комунистически власти, че в страната не се провежда политика на репресии срещу привържениците на Фалун Гонг, у журналисти периодично попадат правителствени документи, говорещи за противното.

Заслужава да се отбележи също така, че въпреки 13-годишното преследване на десетки милиони последователи на практиката, Фалун Гонг не е в списъка на забранените секта на Министерството на обществена сигурност на Китай. Режимът също не е предоставил досега нито един документ, според който практиката да е наречена "незаконна".

Комунистическите власти наричат Фалун Гонг "еретическа секта", но дори и този секретен документ показва, че Фалун Гонг се разглежда отделно и не е класифицирана като "организация на еретическа секта".

Освен това, забраната на практиката Фалун Гонг е само в континенталната част на Китай, която е изцяло под контрола на комунистическата партия. В китайските автономии Хонг Конг и Макао, а  също и в Тайван, тази забрана не се прилага и там с практиката Фалун Гонг се занимават свободно стотици хиляди хора.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години и е носител на няколко почетни награди. Скоро след това управляващият режим в страната, начело с Джянг Земин по това време, открива, че броят на поддръжниците на това движение е достигнал 70-100 млн. души, което надхвърля броя на членовете на управляващата комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. През 1999 г. Фалун Гонг е обявена за незаконна от ККП. Репресиите и преследването на практиката в КНР все още продължават и са придружени от арести, затвор и мъчения, които нерядко водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!