Бележки с молба за помощ от китайски Гулаци

Бележки с молба за помощ от китайски Гулаци

..."Сред затворниците на съвестта в китайските затвори и трудови лагери повечето са Фалун Гонг практикуващи. Много от тях са с висше образование и говорят английски. И повечето от тях не се страхуват от наказание, така че мнозина се опитват да изпращат такива съобщения в чужбина ",...

Наскоро международните медии широко разпространиха съобщение, че жителка на САЩ е намерила в кутия с играчки, произведени в Китай, бележка от китайски концлагер, призоваваща за помощ. Това обаче не е първото и единствено такова писмо.

Преди няколко дни към редакцията се обърна Уанг Ю, представител на австрийската асоциация на Фалун Гонг, и каза, че и той има подобно писмо, което му е било предадено от представител на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" (АИ) преди 10 години.

Представителят на АИ казал на Уанг, че писмото им е донесено от жителка на Австрия на име Синди, която не е оставила контактна информация и пълно име. Тя намерила писмото в пакет с пръстени за салфетки на австрийската компания Eduscho.

АИ провела разследване, в резултат на което е научила, че Eduscho е дъщерна компания на немската фирма Tschibo, в продуктите на която също са откривани такива писма.

Писмото е написано на английски език. В него се казва, че авторът се намира в затворническия лагер Чатоу, град Гуанджоу, където излежава присъда за практикуване на Фалун Гонг (медитативна практика, чиито привърженици са преследвани от режима на Китайската комунистическата партия).

В писмото се описва бруталното физическо и психическо изтезание, което се използва от полицията срещу практикуващите Фалун Гонг, за да ги принуди да се откажат от техните убеждения. Те са бити и лишавани от възможността за свиждания със семейството си, а когато присъдата им изтича, те са премествани в "център за превъзпитание", където продължават да са подлагани на мъчения и издевателства. Авторът на писмото моли да се даде гласност на тези зверства по целия свят, както и да се достави писмото до международните правозащитни организации и задграничните редакции на сайтове, организирани от практикуващи Фалун Гонг.

В края на писмото е посочен адреса на изправителния лагер и датата "12 септември 2002".

Уанг Ю разказа, че веднага след като е получил това писмо се е свързал с компанията Eduscho, а тя от своя страна - с компанията-учередителка в Германия. Немската Tchibo веднага е изпратила човек, който лично да разговаря с персонала на Асоциацията на Фалун Гонг във Виена.

По време на срещата представителят на Tchibo е казал, че наскоро в Германия в пратки на тяхна продукция, също е било открито подобно писмо. Той също така казал, че китайският завод, с които те работят, се намира в непосредствена близост до посочения в писмото затворнически лагер и че сега те са спрели да работят с него.

"Въпреки това, Tchibo отказа да предостави писмено потвърждение на този факт," - каза Уанг.


Съобщенията до света от китайски затворници са много

Журналист на Epoch Times се свърза с бивш затворник от лагера, който сега живее в Канада и е под защитата на ООН.

Нейното име е Чен Ли, тя е практикуваща Фалун Гонг, заради което е била изпратена в края на 1999 г. без съд и присъда в лагера Чатоу, където е престояла две години.

Тъй като за периода на задържането й не са успели да я накарат да се откаже от своите убеждения, срокът й на пребиваване е бил удължен със седем месеца, след което е била прехвърлена към "център за обучение в закона" (популярно наричан "клас за промиване на мозъци") в обл. Догшан. 

Тя каза, че най-често към нея са прилагали изтезанието окачване за белезниците за цяла нощ.

Веднъж Чен, заедно с други практикуващи Фалун Гонг в нейния затворнически отряд, са обявили гладна стачка в знак на протест срещу репресиите. Заради това всички те са били окачени за белезниците в продължение на целия ден, а след това през нощта са ги приковали към легла без рамки, с разтегнати на кръст крайници. В същото време започнали да ги хранят насила през тръба, поставена през носа в стомаха.

Според Чен подобни писма, поставяни в стоките за износ, произвеждани от затворници, са много, но по различни причини не се оповестяват публично.

"Сред затворниците на съвестта в китайските затвори и трудови лагери повечето са Фалун Гонг практикуващи. Много от тях са с висше образование и говорят английски. И повечето от тях не се страхуват от наказание, така че мнозина се опитват да изпращат такива съобщения в чужбина ", обясни Чен.


Уникалната противоконституционна система на Гулаг

Понастоящем в света само Китай има система на затворнически лагери, позволяваща без никакво правно производството да се затварят лица за срок до три години. Тази система отдавна е критикувана от китайски адвокати, тъй като е в нарушение на конституцията.

Точният брой на лагери в Китай е неизвестен, но според международни правозащитни организации те са около хиляда. Повечето от тях работят с фабрики и заводи, използващи робски труд на затворници, броят на които може само да се гадае.

Според Информационния център на Фалун Гонг за 13-те години на преследване през различни форми на задържане в Китай са преминали няколко милиона последователи на това духовно движение.

Скенирано копие на бележата
Скенирано копие на бележата

Следва превод на бележката, намерена в пръстените за салфетки, произведени в Китай
«Уважаеми господине / госпожо, ние сме практикуващи Фалун Дафа в Гуанджоу в Китай. Ние се култивираме по закона на "Истинност, Доброта, Търпимост". Заради което бяхме поставени в затвора от правителството.Тук държавната полиция използва различни жестоки начини да ни накара да се откажем от нашата култивация, които включват ужасен психически и физически тормоз. Дори когато  настъпи датата за освобождаване, те не  ни освобождават. Изпращат ни на така наречените места за "обучение", за да продължат да ни измъчват. Те ни бият тежко и отрязват всички контакти между нас и нашите семейства. Моля дайте гласност на това ужасно зло. Ние силно се нуждаем от вашата помощ. Бихте ли могли да изпратете това съобщение на Международната организация за човешки права и: www.minghui.com.net или www.yuanming.com (net). Ще ви бъдем много благодарни за Вашата помощ.
Много практикуващи от Гуанджоу, са поставени в затвора: Chatou Women’s Prison, Xiao Dao, Guangzhou, China, Postcode: 510435, Date: Sept. 12, 2002"

Оригиналният текст на писмото в пакета с пръстени за салфетки:
«Dear Sir/Madam,We are practitioners of Falun Dafa in Guangzhou in China. We cultivate ourselves as per the law of “Truthfulness, Benevolance, Forbearence”. We were put in jail by the gov’t because of it. Here, the gov’t police use various cruel ways to force us to give up our cultivation, which includes terrible mental and physical torture. Even when the exping date comes, they won’t set us free. They send us to the places so-called “study school” to continue to torture us. They would beat us hardly and cut off all the contacts between us and our families. Please put this terrible evil to the public. We need your help very much. Would you please submit this message to the International Human Right Organization, and send this to: www.minghui.com.net or www.yuanming.com(net). We’ll be very thankful for your help.

Many Practitioners in Guangzhou were put in a jail called: Chatou Women’s Prison, Xiao Dao, Guangzhou, China, Postcode: 510435, Date: Sept. 12, 2002»

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство

Харесайте facebook страницата ни