Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бележки с молба за помощ от китайски Гулаци

Бележки с молба за помощ от китайски Гулаци

..."Сред затворниците на съвестта в китайските затвори и трудови лагери повечето са Фалун Гонг практикуващи. Много от тях са с висше образование и говорят английски. И повечето от тях не се страхуват от наказание, така че мнозина се опитват да изпращат такива съобщения в чужбина ",...

Наскоро международните медии широко разпространиха съобщение, че жителка на САЩ е намерила в кутия с играчки, произведени в Китай, бележка от китайски концлагер, призоваваща за помощ. Това обаче не е първото и единствено такова писмо.

Преди няколко дни към редакцията се обърна Уанг Ю, представител на австрийската асоциация на Фалун Гонг, и каза, че и той има подобно писмо, което му е било предадено от представител на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" (АИ) преди 10 години.

Представителят на АИ казал на Уанг, че писмото им е донесено от жителка на Австрия на име Синди, която не е оставила контактна информация и пълно име. Тя намерила писмото в пакет с пръстени за салфетки на австрийската компания Eduscho. АИ провела разследване, в резултат на което е научила, че Eduscho е дъщерна компания на немската фирма Tschibo, в продуктите на която също са откривани такива писма.

Писмото е написано на английски език. В него се казва, че авторът се намира в затворническия лагер Чатоу, град Гуанджоу, където излежава присъда за практикуване на Фалун Гонг (медитативна практика, чиито привърженици са преследвани от режима на Китайската комунистическата партия).

В писмото се описва бруталното физическо и психическо изтезание, което се използва от полицията срещу практикуващите Фалун Гонг, за да ги принуди да се откажат от техните убеждения. Те са бити и лишавани от възможността за свиждания със семейството си, а когато присъдата им изтича, те са премествани в "център за превъзпитание", където продължават да са подлагани на мъчения и издевателства. Авторът на писмото моли да се даде гласност на тези зверства по целия свят, както и да се достави писмото до международните правозащитни организации и задграничните редакции на сайтове, организирани от практикуващи Фалун Гонг.

Уанг Ю разказа, че веднага след като е получил това писмо се е свързал с компанията Eduscho, а тя от своя страна - с компанията-учередителка в Германия. Немската Tchibo веднага е изпратила човек, който лично да разговаря с персонала на Асоциацията на Фалун Гонг във Виена.

По време на срещата представителят на Tchibo е казал, че наскоро в Германия в пратки на тяхна продукция, също е било открито подобно писмо. Той също така казал, че китайският завод, с които те работят, се намира в непосредствена близост до посочения в писмото затворнически лагер и че сега те са спрели да работят с него.

"Въпреки това, Tchibo отказа да предостави писмено потвърждение на този факт," - каза Уанг.

Съобщенията до света от китайски затворници са много

Журналист на Epoch Times се свърза с бивш затворник от лагера, който сега живее в Канада и е под защитата на ООН.

Нейното име е Чен Ли, тя е практикуваща Фалун Гонг, заради което е била изпратена в края на 1999 г. без съд и присъда в лагера Чатоу, където е престояла две години.

Тъй като за периода на задържането й не са успели да я накарат да се откаже от своите убеждения, срокът й на пребиваване е бил удължен със седем месеца, след което е била прехвърлена към "център за обучение в закона" (популярно наричан "клас за промиване на мозъци") в обл. Догшан. 

Тя каза, че най-често към нея са прилагали изтезанието окачване за белезниците за цяла нощ.

Веднъж Чен, заедно с други практикуващи Фалун Гонг в нейния затворнически отряд, са обявили гладна стачка в знак на протест срещу репресиите. Заради това всички те са били окачени за белезниците в продължение на целия ден, а след това през нощта са ги приковали към легла без рамки, с разтегнати на кръст крайници. В същото време започнали да ги хранят насила през тръба, поставена през носа в стомаха.

Според Чен подобни писма, поставяни в стоките за износ, произвеждани от затворници, са много, но по различни причини не се оповестяват публично.

"Сред затворниците на съвестта в китайските затвори и трудови лагери повечето са Фалун Гонг практикуващи. Много от тях са с висше образование и говорят английски. И повечето от тях не се страхуват от наказание, така че мнозина се опитват да изпращат такива съобщения в чужбина ", обясни Чен.

Скенирано копие на бележата
Скенирано копие на бележата

Следва превод на бележката, намерена в пръстените за салфетки, произведени в Китай

«Уважаеми господине / госпожо, ние сме практикуващи Фалун Дафа в Гуанджоу в Китай. Ние се култивираме по закона на "Истинност, Доброта, Търпимост". Заради което бяхме поставени в затвора от правителството.Тук държавната полиция използва различни жестоки начини да ни накара да се откажем от нашата култивация, които включват ужасен психически и физически тормоз. Дори когато  настъпи датата за освобождаване, те не  ни освобождават. Изпращат ни на така наречените места за "обучение", за да продължат да ни измъчват. Те ни бият тежко и отрязват всички контакти между нас и нашите семейства. Моля дайте гласност на това ужасно зло. Ние силно се нуждаем от вашата помощ. Бихте ли могли да изпратете това съобщение на Международната организация за човешки права и: www.minghui.com.net или www.yuanming.com (net). Ще ви бъдем много благодарни за Вашата помощ.

Много практикуващи от Гуанджоу, са поставени в затвора: Chatou Women’s Prison, Xiao Dao, Guangzhou, China, Postcode: 510435.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!