КРОСС 17.01.2013

Братът на Орешарски пял на ДС

Братът на Орешарски
 

София /КРОСС/ 47 агенти на бившата Държавна сигурност откри Комисията по досиетата сред шефовете и служителите на затворите и на Агенцията по вписванията.

Най-известният сред тях несъмнено е братът на бившия министър на финансите Пламен Орешарски – Милети.

Той  е помагал на службите като резидент под псевдонима Заимов. Братът на ексфинансовия министър е проверен в качеството му на заместник- началник "Охрана и сигурност" в затвора в Бобов дол, където е работил на тази позиция до 1990 г. Впоследствие Орешарски става шеф на Бобовдолския затвор 1992 г. до 1994 г.

От средата на 2006 г. до края на август 2009 г. Милети Орешарски е началник на Софийския затвор и директор на Затворническите общежития "Кремиковци" и "Казичене".

През есента на 2011 г. в битката за кметския стол в Бобов дол като независим кандидат. Работи като адвокат.

Сред оповестените от Комисията по досиетата днес имена попадат и тези на началника на затвора в Бобовдол Александър Апостолов и заместник главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Валентин Захариев, както и разследвания в момента заради престъпление по служба бивш началник на сектор "Арести" в Шумен Христо Христов.

Комисията оповести и резултати от проверката за принадлежност към ДС на служители в  Държавна комисия по сигурността на информацията. От проверените 15 човека, 4-ма са се оказали агенти на ДС. Всички те са били щатни служители.

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследство