Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: 30 задържани за правене на упражнения за здраве...

3-ма осъдени, 3-ма изпратени в трудов лагер

Медитативната практика Фалун Гонг
Медитативната практика Фалун Гонг. Снимка: Minghui

Както в много други градове и региони на Китай, в град Джиши, провинция Хунан, полицията е предприела набези срещу хора, практикуващи медитативната практика Фалун Гонг, която Китайската комунистическа партия (ККП) преследва повече от 13 години...



Според китайския уебсайт Minghui, рано сутринта на 5 септември повече от 100 служители на ДС, Обществена безопасност и местния клон на Управление 610 провеждат акция срещу практикуващи Фалун Гонг, при което са задържани 30 души.

На 29 ноември трима от задържаните - Лю Чиншю (47 г.), Ху Шинюан (55 г.) и Гонг Дешю (61 г.) - са били осъдени на затвор съответно от 10 г., 5 г. и 3 г.. Други трима - Ху Хуаин (62 г.), Шянг Янг (61 г.) и Уанг Яаою (58 г.) - са изпратени за по три години в трудови лагери, без съдебно производство. Съдбата на останалите е още неизвестна, те са все още в ареста.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години и е носител на няколко почетни награди. Скоро след това управляващият режим в страната, начело с Джянг Земин по това време, открива, че броят на поддръжниците на това движение е достигнал 70-100 млн. души, което надхвърля броя на членовете на управляващата комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. През 1999 г. Фалун Гонг е обявена за незаконна от ККП. Репресиите и преследването на практиката в КНР все още продължават и са придружени от арести, затвори и мъчения, които нерядко водят дори до смърт. Въпреки това, тази политика не се прилага в специалните области на Китай, като Хонг Конг и Макао, а също така и в Тайван, където комунистическата партия няма пряка власт и където стотици хиляди хора свободно практикуват Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!