Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тайван иска да знае откъде идват органите за трансплантации

Китайски затворници на обяд в затвор в Пекин.
Китайски затворници на обяд в затвор в Пекин. EyePress News

За да защити гражданите си от неволно съучастие в престъплението на отнемане на органи, Тайван прие резолюция за прозрачност при трансплантацията на органи...


Законодателният Юан на Тайван поиска от Министерството на здравеопазването да задължи основните медицински заведения и лекари да събират подробни данни от пациенти, получили трансплантации в чужбина и търсещи обезщетения от здравното осигуряване в Тайван.
 
Статистически данни на МЗ сочат, че за периода 2000-2011 г. почти 90% от трансплантационните пациенти са получили органите си в Китай. Така, за да се осигури прозрачност на информацията и разумно оползотворяване на здравното осигуряване, резолюцията изисква МЗ да задължи главните медицински заведения и лекари да съберат до три месеца информация за страната, болницата, и лекарите, участвали в трансплантацията.
 
В момента МЗ няма такива изисквания, което застрашава пациентите от неволно съучастие в престъплението на отнемане на органи.
 
Медии и организации за защита правата на човека продължават да съобщават за случаи на събиране на органи на живо от практикуващи Фалун Гонг и уйгури.
 
Уанг Джиюан, говорител на Световната организации за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) каза на 3 декември, че тази резолюция е положителна стъпка в усилията за спиране жестокостта на Китайската комунистическа партия (ККП) в отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.
 
До сега в Тайван медиите са съобщавали рядко за това престъпление на ККП и хората не са достатъчно осведомени по въпроса.
 
Чю Хуанг-чуан, основател и директор на Тайванската асоциация за правата на човека смята, че правителството трябва да предоставя повече информация по въпроса. Така ще се адресира проблема с неизвестните донори на органи и ще се помогне на хората, приемащи трансплантации на органи в Китай, да не стават несъзнателни съучастници в нарушенията на човешките права и преследването на Фалун Гонг от ККП, смята Чю.

Съгласно Закона за бюджета, одитът на бюджета за 2013 г. трябва да премине три четения в Законодателния Юан. Резолюцията ще влезе сила след като бюджетът бъде приет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!