Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Извличане на органи: Ново писмо от сенатор, стар отговор от САЩ

Американски сенатор е подписал и изпратил писмо до Държавния секретар Хилари Клинтън призовавайки Държавния департамент да предостави информацията, с която разполага относно извличането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай.

По-рано тази година Държавният департамент на САЩ, както изглежда от доклада им за правата на човека в Китай, вече официално призна за това, че са наясно с твърденията за насилствено изземане на органи от Фалун Гонг практикуващи, за което се спомена в доклада им.

Сенаторът Джеймс М. Инхоф (R-OK), член на подкомисията по Външни отношения (FRC) за Източна Азия и Тихоокеанския район към Сената, не е първият, който изпраща такова писмо.

В писмо до Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън от 3 септември 106 членове на Конгреса призоваха Държавния департамент да предостави информацията, с която разполага относно злоупотребите с трансплантация на органи в Китай, където са извличани органи от живи затворници на съвестта. Те апелираха да се предоставят и всички получени документи от бившия китайски шеф на полицията Уанг Лиджун, потърсил убежище в американското консулство.

Подобни искания са отправяни и преди това, но до момента Държавният департамент на САЩ не е предоставил официален отговор. Дали това е случайно само времето ще покаже.

Темата за насилствено отнемането на органи в Китай също се превърна в обект на разгорещени дискусии по време на преминалата от 10 до 28 септември в Женева 21-ва сесия на Съвета по правата на човека на ООН.

Много държави и неправителствени организации обръщат голямо внимание на случаи с изпадналия в немилост висш партиен лидер Бо Шилай, който бе пряко свързан с промените на върха в Китай и отнемането на органи от практикуващи преследваната от Китайската комунистическа партия медитативна практика Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!