Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

"F08": Новата полицейска акция в Китай

Снимка: АР

В новата си чистка китайският комунистически режим е арестувал поне 17 практикуващи Фалун Гонг, медитативна практика, преследвана от режима, в област Чингюан, провинция Ляонинг. В момента те са все още задържани, без да им е повдигнато официално обвинение...
 
Поредната полицейска акция от типа рутинно провеждани повсеместно в Китай мероприятия е протекла на 25 септември в 7 ч. сутринта, според китайскоезичния сайт Minghui.
 
Въоръжени с пистолети цивилни полицаи са нахлули в домовете на Фалун Гонг практикуващи, като при това без заповед за обиск са провеждали претърсвания и без описи са прибирали офис оборудване и ценности.
 
По думите на самите полицаи те са провеждали чистки в рамките на широкомащабна акция под кодовото название "F08", която се провежда под ръководството на заместник-ръководителя на Министерството за обществена безопасност във Фушун Сити с фамилното име Ян. В нападенията са взели участие около 50 полицаи.
 
Според сайта известни са имената на 17 от практикуващите Фалун Гонг, които в този ден са били отведени в полицейското управление.
 
В момента техните роднини са подали колективно заявление в съда. Те наричат полицията бандити, които са прескочили оградите, разбили са прозорците и вратите, и са отнели лични вещи, включително и чекови книжки, и дори са заплашили, че ако някой се опита да избяга, ще открият огън.
 
Подателите на заявлението обвиняват полицията в незаконно нахлуване в домовете им, незаконни претърсвания и грабежи, както и незаконно ограничаване на свободата на техните близки, тъй като, както те казват, "В Китай няма закон за забрана на практиката Фалун Гонг".
 
В момента всички арестувани по време на нападенията срещу практикуващите Фалун Гонг са държани във Фушун Сити. Техните роднини настояват да бъдат освободени незабавно и да се върнат всички неща, които полицията е задигнала от домовете им.
 
Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години и е носител на няколко почетни награди. Наскоро след това управляващият режим в страната, начело с Джянг Земин по това време, открива, че броят на поддръжниците на това движение е достигнал 70-100 млн. души, което надхвърля броя на членовете на управляващата комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявена за незаконна от Китайската комунистическа партия. Репресиите и преследването на практиката в КНР все още продължават и са придружени от арести, затвор и мъчения, които в редица случаи са с летален край. Тази политика обаче не се прилага по отношение на специалните райони на Китай, като Хонг Конг и Макао, както и в Тайван, където стотици хиляди хора свободно практикуват Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!