Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радан Кънев: Горанов подписал тайно с още 8 страни от ЕС документ с искане за данъчно облагане на самолетните полети

348a8f594b9510beeaa664638c757e4f_big

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”, заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.

Тази скандална новина съобщи в профила си в мрежата евродепутатът Радан Кънев.

Ето какво още разкри той и как коментира поведението на финансовия министър:

Без да оспорвам необходимостта от намаляване на СО2 емисиите от авиационен транспорт, съм убеден, че мястото на България не е в тази “коалиция” и интересът на българските граждани е обратен на предлаганите политики по множество сериозни съображения:

– България няма развита ЖП мрежа и ЖП свързаност с другите страни-членки на ЕС;

– Разстоянието, което икономически активните български граждани трябва да преминат, за да стигнат до икономически активните региони на ЕС, е непосилно с друг вид транспорт, освен авиационния;

– Същото се отнася за достъпа на чуждестранни туристи до България.

За българите (за разлика от холандците и белгийците например) авиационният превоз не е неоправдан лукс, а необходимост и единствена гаранция за свободата на движение, гарантирана от Договорите на ЕС.

Въвеждането на “данък мобилност” директно ще засегне правото на свободно придвижване, и в немалка степен – правото на труд на българските граждани в други страни от ЕС. Най-засегнати ще бъдат икономически активните млади хора, студентите и хората, които полагат сезонен труд, т.е. – и най-бедните българи.

Като представител в ЕП, категорично ще се боря намаляването на СО2 емисиите от авиационен транспорт да не става за сметка на правата и интересите на българските граждани.

Съществуват много възможности да бъдат насърчени други форми на придвижване, и то само тогава, когато има разумна алтернатива на полетите със самолет. (Например – облагане само на кратки полети, до 90 минути, когато могат лесно да се заменят с придвижване с железница. А приходите от такъв данък да бъдат целево инвестирани в железопътна инфраструктура).

Но най-голям напредък в намаляване на СО2 емисиите може да се постигне не с данъчна репресия. Далеч по-важно е да се приложат ефективно плановете на ЕС за единно въздушно и железопътно пространство. Планове, спирани именно от правителствата, с които Горанов ни “коалира” по този необясним начин.

Източник: фейсбук

https://www.facebook.com/radan.kanev

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!