Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Психично здраве с комунистическа специфика

По света като цяло се приема, че психичното здраве трябва да се определя от лекари. Въпреки това, в страни с комунистически режимr с това се занимават също силите за сигурност и правителственитe служители. Съответно критериите за нормален човек в тези страни също са различни от общоприетите...



По-точно, в комунистическите страни официалната диагноза също се поставя от лекар, но в много случаи това не е въз основа на медицински преглед, а по заповед от "съответните органи", които нямат нищо общо с медицината.

По-долу са представени три поразително сходни диалози, които са се провели в различни страни в промеждутък от 40 години.

След свое критично изказване по адрес на съветското правителство, Пьотър Григоренко, генерал-майор от СССР, бил произнесен за психично болен с диагноза "параноидно развитие на личността" и е бил изпратен в психиатрична клиника, където са го "лекували" в продължение на няколко години.

През 1971 г. Григоренко е бил прехвърлен в специализираната психиатрична болница в Черняховска за повторна проверка на психичното състояние. Проверката била краткотрайна. Между "болния" и лекаря се провел следния диалог:

Лекар: Пьотър Григориевич, сменихте ли вече убежденията си?
Григоренко: Убежденията не трябва да се сменят като ръкавици.
Лекар: Ясно, значи се нуждаете от продължение на лечението.”

По-късно неговата диагноза е призната посмъртно за погрешна, и то не само от известни американски психиатри, а и от съдебни медици в страната на генерал-майора след разпадането на Съветския съюз.

Би трябвало тези тъмни дни да са отминали, защото сме в 21-ви век и в по-цивилизовани общества. Но двата следващи диалога поразително приличат на първия, само че се случват в наши дни.

В комунистически Китай в продължение на повече от 13 години властите брутално преследват десетки милиони привърженици на духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа). Персоналът на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) прави изследване в повече от 100 психиатрични болници от 15 провинции в континентален Китай. 83% от лекарите, с които те се свързват потвърждават, че са приемали на лечение практикуващи Фалун Гонг, изпълнявайки по такъв начин политическо поръчение.

Следва транскрипция на аудио запис от телефонен разговор на служител на WOIPFG с лекар от психиатричната болница в град Ляоян, провинция Ляонинг:

WOIPFG: Приемали ли сте на лечение практикуващи Фалун Гонг?
Лекар: Да.
WOIPFG: Какво ако те нямат никакви признаци на психично заболяване и казват, че ще продължат да практикуват Фалун Гонг?
Лекар: Това е психично разстройство.
WOIPFG: Какво ако някой казва, че това е въпрос на духовна вяра и че ще продължи да се придържа към нея?
Лекар: Това е класическа параноидна психоза.”

Друга транскрипция на аудио запис от телефонен разговор на служител на WOIPFG и лекар от психиатрична болница в провинция Шандонг:

WOIPFG: Колко практикуващи Фалун Гонг сте приели на лечение?
Лекар: Преди няколко години приемахме много, сега вече не.
WOIPFG: Как се проявява заболяването им?
Лекар: Въобще не се проявява, те се държат като нормални хора. Но по това време това бе политическа задача. Ние сме затворена институция, като полицейския участък. Те бяха държани тук в ареста.
WOIPFG: А кога ги освобождавахте?
Лекар: Например, когато има големи срещи на правителството или други празници, тях ги докарваха при нас. След тези събития ги пускаха."

От тези три диалога се вижда, че критериите за нормалност в комунистическите страни си имат своя собствена специфика и се различават от общоприетите.

Известно е, че режимът на Китай пое поста от бившия си "голям брат" КПСС (Комунистическата партия на Съветския съюз), а с това и много от начините за поддържане на властта. Един от тях е институционализирането на социални критерии за психическа нормалност с "комунистически характеристики".

По този начин всеки, който не е съгласен с партията, или дразни длъжностните лица със своите жалби, се счита за болен и нуждаещ се от хоспитализация и лечение.

Според хонгконгска правозащитна организация, в Китай стотици хиляди здрави хора са на принудително лечение в психиатрични болници.

В доклада на WOIPFG за използването на психиатрията като средство за потискане на Фалун Гонг от комунистическия режим се казва, че лекарите са добре запознати с вредните ефекти на използваните от тях препарати върху психиката на здрави хора. Но те ги използват и то в големи количества, защото никой не иска да бъде уволнен или самият да се превърне в обект на преследване от страна на комунистическия режим.

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!