Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Epoch Times

"Амнести интернешънъл" призовава за освобождаване на незаконно задържани практикуващи Фалун Гонг в Китай

"Амнести интернешънъл"
"Амнести интернешънъл" призовава китайските власти да освободят незаконно задържани привърженици на Фалун Гонг

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" на 18 септември издаде спешно съобщение, което гласи, че в град Джиамуси, провинция Хейлонгджянг полицията незаконно е задържала група привърженици на преследваната от китайския режим духовна практика Фалун Гонг, които могат да бъдат изтезавани и тормозени.

В доклада се казва, че през нощта на 10 септември цивилни полицаи нахлули в дома на г-жа Рен Шушян и арестували привърженици на Фалун Гонг, които се били събрали там за съвместно занятия. Собственикът на апартамента, както и Уанг Ингшя, Джан Лимин, съпругата му Джю Юйджю и Лиу Хунли с осем месечната й дъщеря са били отведен в полицейското управление Джянгшъ, при което Джю е била изнесена от дома на носилка.

На сутринта момичето било освободено, бащата пристига за да я вземе, а у майка й Лиу се появили симптоми на сърдечен удар. Тя била отведена в болницата и след прегледа отново е върната в полицейското управление. Въпреки това, нейното състояние се влошило и тя отново е бил изпратен в болницата, а след това, вечерта на 11 септември, била изпратена вкъщи.

В същият ден, в друг апартамент в град Джиямуси били задържани девет последователи на Фалун Гонг.

Някои от тях преди това са били многократно арестуван и хвърляни в затвора заради техните духовни убеждения.

Роднини на задържаните се опитали да получат писмено потвърждение на факта и причините за задържането. Нито в полицейското управление, нито в администрацията на Обществена сигурност не им дават никакви документи, дори отказват да им дадат каквато и да било информация за задържаните.

По време на задържането полицията провела претърсване в апартаментите, взимайки компютри, принтери, както и някои лични вещи. При това не е бил направен никакъв опис на конфискуваните предмети, нито пък е била представена заповед за обиск.

"Засега знаем, че 10 души са все още в център за задържане в Джиямуси. Недопустим е факта, че те са в затвора за вярата си, а не за престъпления. Ние призоваваме китайските власти незабавно да ги освободят, "- каза в интервю за НТДТВ служителят на Амнести интернешънъл Корина-Барбара Франсис.

Съобщението на "Амнести интернешънъл" призова китайското правителство незабавно да освободи тези хора, защото те "са били задържани изключително заради реализиране на естественото им право на свобода на изразяване", което е гарантирано от Конституцията на КНР.

Предполага се, че полицейските акция, които се провеждат периодично в цялата страна, са свързани с предстоящия голям празник на Комунистическата партия (1 октомври) и 18-тия конгрес на ККП на който трябва да протече смяна на правителството. Обикновено преди големи правителствени събития по цял Китай се засилват репресивните мерки срещу групи от граждани неудобни на комунистическия режим.


Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придоби голяма популярност в Китай през 90-те години и е носител на няколко почетни награди. Скоро след това управляващият режим в страната, начело с Джянг Земин по това време, открива, че броят на поддръжниците на това движение е достигнал 70 млн. души, което надхвърля броя на членовете на управляващата комунистическа партия. В същото време популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявена за незаконна от ККП. Репресията и преследването на практиката в КНР все още продължават и са придружени от арест, затвор и мъчения, които в редица случаи са с летален край. Тази политика обаче, не се прилага по отношение на специалните райони на Китай, като Хонг Конг, Макао и Тайван, където стотици хиляди хора свободно практикуват Фалун Гонг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!