Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гао Зитан, Epoch Times

Стотици китайски селяни защитават последовател на Фалун Гонг

Втори тур от петиции цели да окаже натиск над властите

Нова петиция с настояване за освобождаването на Уанг Шяодонг, подписана от 587 жители на с. Джоугуантун, Китай.
Нова петиция с настояване за освобождаването на Уанг Шяодонг, подписана от 587 жители на с. Джоугуантун, Китай. Уанг бе осъден на три години затвор за притежанието на DVD-та относно преследването на Фалун Гонг в Китай. (The Epoch Times)

Село в централен Китай е подписало друга смела петиция против затварянето на техен съселянин от комунистическите власти. Този ход засилва кампанията за освобождаването на практикуващ Фалун Гонг, чийто случай бе повдигнат и от „Амнести Интернешънъл“.

Общо 587 жители на с. Джоугуантун (Zhouguantun) в провинция Хебей (Hebei) вписаха имената си в най-новата петиция, призоваваща правителството да освободи Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong). Уанг бе осъден на три години затвор през февруари, след като при обиск в дома му полицията намери свързани с Фалун Гонг DVD-та. Уанг е последовател на китайската духовна практика.

Жителите на Джоугуантун се борят за Уанг от ареста му преди шест месеца. Месец след задържането му петиция с 300 подписа с настояване за освобождаването му бе предоставена на местните отдели за прилагане на закона.

Според източници в Китай новината за петицията е предизвикала шок сред вътрешните кръгове на компартията поради съпротивата на обикновените хора срещу помитащата кампания.

Комунистическите власти непрестанно тормозят подписалите се в подписката. Уанг бе осъден на три години затвор при закрит процес на 13 август.

Сега се е появила нова петиция с 600 имена. По думите на интервюирани, пожелали анонимност, подписите в нея са израз на негодуванието срещу потъпкването на човешките права от страна на партията.

„Знам, че Китайската комунистическа партия живее с време на заем. Искам да се оттегля от нея“, заяви местен партиен чиновник, чийто пръстов отпечатък е в новата петиция.

Оставянето на пръстови отпечатъци в червен восък е знак за сериозна отдаденост на кауза в традиционната китайска култура.

„Комунистическата партия е твърде корумпирана! Няма начин да стане по-добра“, коментира друг чиновник, също подкрепил петицията.

Уанг Шяодонг бе арестуван в дома си на 25 февруари от полицията по вътрешна сигурност, специализирана в репресирането на дисиденти.

Сестрата на Уанг, която се опита да повиши информираността относно репресиите срещу брат й чрез изпращане на отворено писмо и организиране на петиции, бе изпратена в трудов лагер за една година през май.

Подобни сценарии, като случая на Уанг, при които съседи и приятели защитават преследвани последователи на Фалун Гонг, възникнаха на близо десет места в Китай. През юни млада жена, чийто баща, практикуващ Фалун Гонг, бе убит в ареста, събра 15 000 подписа в провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang).

Фалун Гонг е популярна практика на медитативни упражнения и усъвършенстване на характера, бързо разпространила се в Китай през 90-те. През 1999 г., поради голямата й популярност и доловеното от режима предизвикателство към легитимността му, Китайската комунистическа партия (ККП) започва сурово преследване. Кампанията довежда до хвърлянето на милиони души в затвори и трудови лагери, където те са бити, изтезавани или подлагани на промиване на съзнанието в опит да бъдат отказани от убежденията си. Тази кампания продължава и до днес.

През 13-те години на преследване последователите на Фалун Гонг се стремят да разясняват истината на китайския народ, като обясняват мирния характер на практиката и истината за кампанията на партията срещу нея. През последните 18 месеца живеещите в Китай за пръв път започнаха открито да защитават практикуващи, като в някои случаи се стига до физически сблъсъци с полицията, за да предотвратят ареста на практикуващи. Хората в Китай започнаха да вписват истинските си имена в петиции и да оставят отпечатъци в червен восък в израз на искреното си желание за край на преследването.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!