Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ограбени органи

Литературен преглед: "Държавни органи: Трансплантационни злоупотреби в Китай"

"Държавни органи: Трансплантационни злоупотреби в Китай", редактори Дейвид Матас и д-р Торстен Трей
"Държавни органи: Трансплантационни злоупотреби в Китай", редактори Дейвид Матас и д-р Торстен Трей

...Ако отидете в Китай, за да получите трансплантация на черен дроб например, това означава, че ще бъде насрочена екзекуция. Артър Каплан, ръководител на отдела по биоетика в Медицинския център "Langone" към Университета на Ню Йорк пише: "Те ще трябва да намерят здрав затворник със съвместими кръвна група, тъкани и размер на черния дроб, и този затворник да е готов за отнемането [на органи] преди трансплантационният турист да трябва да си тръгне"...


Държавни органи: Злоупотреби с трансплантации в Китай

Редактори Дейвид Матас и д-р Торстен Трей

Издателство "Seraphim Editions", 2012
145 страници
Цена 19,95 щатски долара През март тази година китайският заместник-министър на здравеопазването Хуанг Джиефу (Huang Jiefu) обяви, че присаждането на органи от екзекутирани затворници ще бъде прекратено в следващите три до пет години. Хуанг заяви, че количеството на заразяване на затворници често е високо, но не каза нищо за етиката на използване на затворници за донори на органи като причина за промяна на политиката.

Итън Гатмън, един от контрибуторите на доклада "Държавни органи: Трансплантационни злоупотреби в Китай", е направил задълбочени изследвания на системата за центрове за превъзпитание с труд, както и задълбочени интервюта с над 100 бивши затворници.
 
Гатмън отбелязва, че в изявлението на заместник-министъра не се споменава за политически или религиозни затворници на съвестта, и западната, свободна преса не компенсира с нищо за това.
 
Заместник-министърът също не успя да отбележи, че операциите се провеждат докато дарителите са все още живи, допълва Гатмън. 

"Държавни органи" се стреми да предостави известни факти за престъпленията и техния етичен контекст, за да сложи край на това, което неговият съ-редактор и сътрудник Дейвид Матас веднъж нарече “нова форма на зло на тази планета”.


Цифрите

Първите изследователи, решили да се заемат с въпроса за източника на органи, са канадците Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Килгор, който допринася към "Държавни органи", е бивш член на канадския парламент и канадски държавен секретар (за Азиатско-Тихоокеанския регион). Матас е адвокат, носител на международни награди за защита на човешките права.
 
Килгор и Матас са автори на доклад, който излезе през юли 2006 г. и бе ревизиран през януари 2007 г., след което бе публикуван като книгата "Кървава реколта" през 2010 г. Докладът разглежда внимателно официалните цифри за трансплантация и други доказателства.
 
Обемът на трансплантациите е скочил драстично след 2000 г., което съвпада с преследването и арестите на практикуващи Фалун Гонг, "но все още нямаше никакви признаци, че броят на лицата, осъдени на смърт и екзекутирани, наистина се е увеличил", пише Килгор в "Държавни органи".
 
Килгор често казва в публичните си изяви, че са предоставили 52 проверими доказателства, които показват отвъд всякакво съмнение, че отнемането на органи на живо е ставало и става, и че по-голямата част от органите идват от Фалун Гонг практикуващи.


Екзекуция по поръчка

Ако отидете в Китай, за да получите трансплантация на черен дроб например, това означава, че ще бъде насрочена екзекуция. Артър Каплан, ръководител на отдела по биоетика в Медицинския център "Langone" към Университета на Ню Йорк пише: "Те ще трябва да намерят здрав затворник със съвместими кръвна група, тъкани и размер на черния дроб, и този затворник да е готов за отнемането [на органи] преди трансплантационният турист да трябва да си тръгне".
 
Описаната процедура означава, че някой се екзекутира по поръчка и за печалба, което е безпрецедентно и неетично. Това важи още повече за тези, които са в затвора за политически или духовни убеждения, пише Каплан.


Допълнителни доказателства

Книгата е наситена с истории, потвърждаващи страшните заключения, направени от анализа на данните.
 
Един от интервюираните от Матас бивш затворник, наречен "Л.", става свидетел на "варварските" екзекуционни практики за събиране на органи. Парите се разделят 50-50 между близката болница и охраната в затворите.
 
"Л." разказва подробности за подготовката за отнемане на органи от Фалун Гонг практикуващ. Практикуващият е видян с игла във врата. Бяла болнична линейка микробус е чакала. Началникът на килията е казал на "Л.", че органите на този практикуващ са били отнети.
 
Д-р Трей се среща с практикуващ Фалун Гонг, на когото през последните две години затвор са били правени изследвания на кръвта 10 пъти.

"Защо задържани практикуващи Фалун Гонг ще получават специални физически прегледи (включително рентген, ултразвук, кръвни тестове), докато в същото време са подлагани на промиване на мозъка, тежък труд и мъчения", пише д-р Трей. "Медицинските прегледи със сигурност не са с цел опазване здравето на жертвите".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!