Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ченг Джинг & Луо Я, Epoch Times

"Epoch Times" хакнат заради плашещи партията репортажи

Китайската уебстраница на „Epoch Times“ бе подложена на многократни атаки през изминалата седмица от хакери в Китай, според техническия персонал на компанията. Причината за атаките изглежда е обстойното отразяване от страна на вестника на прикриваните престъпления на Бо Шилай (Bo Xilai) и съпругата му Гу Кайлай (Gu Kailai), която неотдавна получи смъртна присъда за убийство с двегодишно отлагане на изпълнението.

Репортажите на „Epoch Times“ през последните няколко седмици поставят под въпрос представената от китайския режим версия по време на съдебния процес – че Гу е убила само британския бизнесмен Нийл Хейуд . Според медията, която се позовава на свои източници, Гу и Бо Шилай са били замесени в събиране на органи от практикуващи Фалун Гонг, хвърлени в затвора по политически причини. Двамата са участвали и в продажбата на тела на екзекутирани практикуващи Фалун Гонг на фабрики за пластинация, предимно в Далиан, където Бо е бил кмет от 1993 до 2001 г.

„Ние променяме фокуса на хората от повърхностните детайли на съдебния процес и обясняваме тъмното минало на Гу и Бо“, посочи Джанг Тянлянг (Zhang Tianliang), колумнист за „Epoch Times“ и коментатор по китайска политика.

„Комунистическата партия няма легитимност, така че когато отразяваме вътрешните дела на тази мафиотска организация, за тях това е сериозно – добави той. – „Epoch Times“ отразява истината относно задкулисните действия на ККП и това е много плашещо за тях.“

По думите на г-н Шионг (Xiong) от техническия екип на „Epoch Times“,  атаките са били ежедневни от 20 август – датата на издаването на смъртната присъда на Гу. Г-н Шионг коментира, че някои от IP адресите на нападателите са китайски. Оттогава интензивността и мащабността на атаките се увеличава. „Epoch Times“  има политика да защитава самоличността на техническия си персонал, който в миналото е бил взиман на прицел от агенти на китайския режим – дори и базираният в САЩ.

Бившият главен технически ръководител на вестника, Питър Юан Ли, е бил нападнат от неидентифицирани мъже в дома си в Атланта през 2006 г. Трима въоръжени китайци нахлули в дома му, увили го в одеяло и му нанесли многобройни удари по слепоочието с метален обект, преди да откраднат лаптопите му и да оставят всякакви други ценни предмети недокоснати.

Нежелани репортажи

Откакто бившата дясна ръка на Бо Шилай, Уанг Лиджун (Wang Lijun) дезертира на 6 февруари в американското консулство в Ченгду (Chengdu), режимът трябваше да се справи с лавина от силно чувствителни събития: чистката срещу Уанг Лиджун, отстраняването на Бо Шилай от партийните му постове и поставянето му под разследване, отнемането на властта от „царя“ на вътрешната сигурност Джоу Йонгканг, преконфигурирането на ръководството на силите за сигурност, както и процеса срещу Гу Кайлай.

Уанг Лиджун, бившият шеф на Бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг
Уанг Лиджун, бившият шеф на Бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг. (Feng Li/Getty Images)
„Epoch Times“ отразява тези събития и това, което лежи зад тях: как опитът за бягство на Уанг разкри битка за контрол в партията и престъпленията, направили тази битка необходима.

„Epoch Times“ и дисидентският сайт Boxun информираха, че Уанг е разкрил в американското консулство план на Бо и Джоу за преврат срещу Ши Джинпинг (Xi Jinping), преди да е оглавил ККП. Бил Гертц от Washington Free Beacon съобщи, че данните, които Уанг е предоставил на САЩ, са потвърдили твърденията на някои американски чиновници, че хардлайнерите сред китайските националисти се стремят към властта.

„Epoch Times” писа и за това, как заговорът на Бо и Джоу бе отчаян опит за избягване от отговорност за престъпленията, извършени от тях в преследването на духовната група Фалун Гонг.

Насилственото събиране на органи от живи хора е най-жестокото от тях. Уанг е лично отговорен за отнемане на органи от хиляди души и се смята, че е намесил Бо и Гу в това зверство при подадената от него информация в консулството на САЩ.

Източник информира „Epoch Times“, че Бо и Гу са отговорни за насилственото отнемане на органи и за предоставянето на тела във фабрики за пластинация – процеса на инжектиране на труп с полимери, за да се съхрани образец, който да може да бъде излаган на показ.

Според същия източник Гу е умъртвила Хейуд, защото той започнал да говори за участието си с нея в насилственото отнемане на органи и продажбата на тела.

Реакцията в китайската блогосфера беше моментална, като новината бе бързо цитирана, препубликувана и коментирана. Често част от най-чувствителната информация – като самоличността на източниците на телата – е умишлено замъглявана, така че да заблуди армията на режима от Интернет цензори.

„ККП се страхува, че хората ще разберат за това, но това е информацията, която китайският народ иска да получи най-много“, заяви Джанг относно репортажите на вестника.


Необезсърчени

Г-н Шионг коментира, че атаките са причинили временно спиране на услугата, но че техническият екип в общия случай е бил в състояние да им противодейства.

Главният изпълнителен директор на „Epoch Times“ Джон Танг заяви, че никакво количество опити за хакерска намеса от страна на китайския режим не би могло да попречи на репортажите на изданието. По думите на Танг атаките са демонстрирали силното безпокойство от репортажите на вестника, същевременно потвърждавайки влиянието и точността им. Той заяви, че техническата информация, събрана от опитите за хакване на уебсайта, ще бъде предадена на ФБР.

Според Джанг ако репортажите за замесеността на високопоставени партийни чиновници в събирането на органи от десетки хиляди живи затворници на съвестта придобият широка известност във и извън Китай, „поради удара, който това би нанесло върху легитимността на режима, с партията ще е свършено“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!