Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lin Xiuyi, New Tang Dynasty Television

Участник в танцово състезание принуден да шпионира за китайската полиция

Златната медалистка на 4-тото Международно състезание по класически китайски танц на телевизия NTD
Златната медалистка на 4-тото Международно състезание по класически китайски танц на телевизия NTD. Неотдавна китайската полиция по национална сигурност оказа натиск върху обещаващ участник в конкурса да шпионира предстоящото състезание. (Dai Bing/Epoch Times)

Хонконг. Китайската полиция по националната сигурност е оказала натиск върху китайски танцьор да шпионира телевизия New Tang Dynasty (NTD), организатор на международното танцово състезание...



Участникът в конкурса, който желае да остане анонимен, споделил пред човек от екипа на NTD положението си в телефонен разговор. Служителят на NTD, объркан от странно формулиран имейл, получен от участника, го извикал да даде пояснение. Танцьорът разказал как му е бил оказан натиск, за да изпрати това писмо в опит да извлече вътрешна информация.

„Бях извикан от декана да се срещна с двама души, които искали да говорят с мен. Отидох да ги видя и ми беше казано, че те са от Бюрото по обществена сигурност и че искат да анализират ситуацията. Казаха ми за този въпрос [танцовото състезание] и ме помолиха да поддържам връзка с тях и да им докладвам за всякакви мои разговори или контакти с вас“, припомня си той.

Бюрото по обществена сигурност функционира под ръководството на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ), осигуряващ сигурността и стабилността на еднопартийното управление в Китай.

Танцьорът обаче нямал желание да съдейства на китайските власти. „Искам да заявя позицията си ясно – каза той. – Ако някой ви изпрати имейл или съобщение в QQ, моля, не отговаряйте, просто го игнорирайте.“ QQ е популярен софтуер за онлайн съобщения в Китай.

Г-жа Ма Лиджуан (Ma Lijuan), старши зам.-президент на телевизия NTD и директор на серията състезания на NTD, остро осъди опита на КПЗВ да сплаши участника от континентален Китай.

„Този участник е професионален артист; той не желае неговата чистота в изкуството да бъде опетнена от подобни мръсни действия на китайската полиция“, коментира тя.

„Всички заставаме заедно, за да бойкотираме жалките действия на ККП. … Единствената причина, поради която те опитват подобни тактики, е че някои от нас се страхуват от тях. Защото те успяват единствено чрез сплашване“, заяви Ма.

Тази година е Петото годишно международно състезание по класически китайски танц, което ще проведе предварителни мероприятия в нова Азиатско-Тихоокеанска категория за пръв път, в Хонконг.

Телевизия NTD, базирана в Ню Йорк и излъчваща основно на китайски език, често отразява проблеми с човешките права в Китай.

Комитетът, организиращ международното състезание по класически китайски танц, публикува изявление на 30 юни с призив за участие към танцьорите от континентален Китай, в което ги окуражава да не се страхуват от ККП и да не се влияят от политиката й.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!