Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уанг, Epoch Times

"Амнести" с призив за освобождаването на практикуващи Фалун Гонг майка и дъщеря

Чин Хайлонг, 21 г., понастоящем е задържана в трудовия лагер на Чянгджинг в провинция Шандонг, Китай, поради настояването й за съдебно преразглеждане смъртта на преследвания й баща.
Чин Хайлонг, 21 г., понастоящем е задържана в трудовия лагер на Чянгджинг в провинция Шандонг, Китай, поради настояването й за съдебно преразглеждане смъртта на преследвания й баща. (The Epoch Times)

„Те са изложени на риск от изтезания или друго неправомерно отношение, особено поради гнева на властите след неотдавнашната петиция в подкрепа на случая им в Китай“, гласи призива...



„Амнести Интернешънъл“ публикува призив за спешни действия, който гласи, че майка и дъщеря са под риск от изтезания в Китай поради това, че практикуват Фалун Гонг. Двете жени, Уанг Шиучинг (Wang Xiuqing) и 21-годишната й дъщеря Чин Хайлонг (Qin Hailong) са били задържани без съдебен процес в трудово-превъзпитателния лагер на Чянглинг (Qiangjing), провинция Шандонг (Shandong), Китай. „Те са изложени на риск от изтезания или друго неправомерно отношение, особено поради гнева на властите след неотдавнашната петиция в подкрепа на случая им в Китай“, гласи изявлението.

Петицията, получила 15 000 подписа, „търси справедливост за смъртта на съпруга на Уанг Шиучинг и бащата на Чин Хайлонг, Чин Юеминг (Qin Yueming), в затвора на Джямуси (Jiamusi) през февруари 2011 г. и призовава за тяхното освобождаване“, заявяват от „Амнести Интернешънъл“. Според организацията семейството на Чин Юеминг е отишло в затвора и е намерило тялото му покрито със синини и с кръв, излизаща от носа му. Свидетели предполагат, че той е починал вследствие на насилствено хранене с мляко, докато затворническите власти са записали като причина за смъртта му сърдечна недостатъчност.

След ареста на майката и дъщеря й, Чин Ронгчян (Qin Rongqian) – другата дъщеря на Уанг Шиучинг – е подложена на изтезания. „По време на посещение в трудово-превъзпитателния лагер на Чин Ронгчян е бил отказан достъп до нейните майка и сестра; тя е била задържана за по една нощ няколкократно и изтезавана, включително чрез връзване към железен стол и разпъване на крайниците й, заради това, че продължава да оказва натиск относно случая на семейството й“, информират от „Амнести Интернешънъл“.

За оказване правна помощ на семейството дошли и адвокати от Пекин, но „затворът и местните правителствени власти им казали, че тъй като практикува Фалун Гонг, на семейството не се полага правна защита“, посочват от организацията.

Фалун Гонг, известен и като Фалун Дафа, е традиционна китайска духовна практика с пет прости медитационни упражнения и учения, базирани на принципите за честност, доброта и толерантност. Китайският режим забранява практиката през 1999 г., след като държавно проучване установява, че 100 милиона души са нейни последователи, което е по-голям брой от този на членовете на Китайската комунистическа партия (ККП).

Уанг Шиучинг и Чин Хайлонг са осъдени на превъзпитание чрез труд от ККП поради опитите им за правно преразглеждане смъртта на Чин Юеминг – който е бил задържан поради практикуване на Фалун Гонг, според „Амнести Интенешънъл“.

Юеминг е бил осъден на почти десетилетие затвор, преди да загуби живота си в затвора на Джямуси в Североизточен Китай през 2011 г.

„Амнести Интернешънъл“ призовава към изпращането на писма до китайския лидер Ху Джинтао и губернатора на провинция Хейлонгджянг (Heilongjiang), Уанг Шянкуй (Wang Xiankui), за незабавно освобождаване на Уанг и Чин, подсигуряване на безопасността им и отговор на искането на семейството за разследване смъртта на Чин Юеминг.

Организацията посочва, че Уанг и Чин са „затворници на съвестта, задържани единствено поради мирното упражняване на правата си на свобода на мисълта, съвестта и религията, и свободата на изразяване“.

20 юли 2012 г. бележи 13-тата година от началото на преследването срещу Фалун Гонг през 1999 г. В Китай стотици хиляди практикуващи Фалун Гонг са в затвори и арестантски центрове, където са подлагани на изтезания, промиване на мозъка и принудителен труд във всеки един момент, което ги прави най-голямата група затворници на съвестта в света, според Информационния център Фалун Дафа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!