Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Танг Минг, Epoch Times

Със смяната на лидерството се засилва преследването

Мощният китайски апарат по сигурността е засилил преследването срещу Фалун Гонг преди ключовата смяна в ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) тази година...



Местните власти в Гуанджоу (Guangzhou) са разпространили по домовете брошури, заставящи семействата да подпишат заявления, че отричат Фалун Гонг. Подобни инициативи са били организирани и в Пекин. В Чонгчинг (Chongqing) са били проведени вътрешни събрания за планиране на репресиите и арестуването на практикуващи Фалун Гонг преди 18-ия конгрес на ККП, когато Ху Джинтао и Уен Джябяо ще отстъпят постовете си на други партийни кадри.

Подновената кампания се провежда от Управление 610, партиен орган над закона, създаден от бившия китайски лидер Джянг Земин (Jiang Zemin) през 1999 г., за да осъществява преследването.

Фалун Гонг е медитативна практика, възникнала в Китай и базирана на принципите истинност, доброта и търпение.

Според вътрешни източници Комитетът по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) направлява местните власти в това подновено усилие, особено чрез начисляване на огромни суми за „поддържане на сигурността“.

Практикуващите Фалун Гонг в Китай са подлагани на побои, промиване на мозъка и изтезания, като това е довело до над 3500 потвърдени смъртни случаи, според организации за човешките права. Истинският брой на убитите според тях е много по-голям.

Уебсайт за човешки права на Фалун Гонг, Faluninfo.net, информира, че последователите на медитативната практика са „най-голямата група затворници на съвестта в света“, като по всяко време има стотици хиляди задържани.

Жител на Гуангджоу, г-н Шяо (Xiao), сподели пред Epoch Times, че бланката, която бил каран да подпише, е повторение на 13-годишната партийна пропаганда срещу Фалун Гонг. От началото на юни училища, работни екипи и бюра за комунални услуги са мобилизирани в разпространението на петиции срещу практиката, като служители обикалят от врата на врата в жилищните райони и принуждават хората да подпишат. Отказалите са поставяни в черен списък и подложени на разследване, разказа г-н Шяо.

Управление 610 в пекинския район Хайдиан (Haidian) е организирало 16 екипа за провеждането на събрание за потушаването на „злите религии“. Жител на Хайдиан разказа пред Epoch Times, че в пощенските кутии на района са били намерени очернящи Фалун Гонг брошури.

Чиновници от югозападния мегаполис Чонгчинг са задържали последователи на Фалун Гонг в центрове за промиване на съзнанието. Г-жа Джянг (Jiang), жителка на града, каза за Epoch Times, че лозунги като „Семействата трябва да отричат злите религии“ са се появили по прозорците на клонове на комунистическата партия. Имало е и среща, организирана от КПЗВ и Управление 610, на тема как да се работи срещу Фалун Гонг преди октомври.

Неотдавна практикуващи Фалун Гонг бяха освободени от центрове за промиване на съзнанието, но са държани под строго наблюдение и вероятно ще бъдат повторно арестувани преди 18-ия Национален конгрес, посочи Джянг. По думите й, за да може да изиска повече пари от централните власти, местният КПЗВ в Чонгчинг пази данните за задържанията и дейностите на комитета срещу Фалун Гонг.

Г-жа Джянг добави, че местните власти са се изморили да репресират практикуващи Фалун Гонг и може и да не се придържат към заповедите, спуснати от централното ръководство на КПЗВ. След многократни контакти с практикуващи Фалун Гонг, които се стремят да обяснят естеството на практиката им и несправедливостта на преследването през последните 13 години, много служители по сигурността са осъзнали, че кампанията е погрешна, и ще реагират с пасивност на новите нареждания, коментира тя.

През последните месеци има признаци, че върховните лидери на режима се опитват да се дистанцират от преследването срещу Фалун Гонг, както и репортажи за дискусии сред тях относно пълното му прекратяване. Поради отговорността, която носи в преследването, дългогодишният ръководител на КПЗВ, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), има интерес да го поддържа. Така че докато преследването продължава, той да не може да бъде подведен под отговорност за извършените от него престъпления в тези репресии.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!