Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Илья ИВАНОВ. Великая Эпоха (The Epoch Times)

Китайски полицай разказа за убийството на последовател на Фалун Гонг от началник на затвора

Сред 15-те хиляди подписа, призоваващи властите да разследват смъртта на Чин Юеминг, има и един по-различен. Това е подписът на полицай, работещ като пазач в затвора, където Чин намира смъртта си, който също така разказа и кой е убиеца...


Подписката е била започната от 23 годишната Чин Ронгчян (Qin Rongqian), дъщеря на убития Чин Юеминг (Qin Yueming), последовател на преследваната от управляващият режим духовна практика Фалун Гонг. Чин също призовава и за освобождаването на майка си и малката си сестра, осъдени на една година изправителен труд, също  заради практикуване на Фалун Гонг.

15 000 подписа и пръстови отпечатъци бяха събрани от 23-годишната Чин Ронгчиан (Qin Rongqian) чрез петиция с настояване за разследване на несправедливата смърт на баща й и освобождаването на нейните задържани майка и сестра.
До момента заявлението на Чин Ронгчян (Qin Rongqian) е събрало повече от 15 хил. подписа. Снимка: The Epoch Times

Заявлението й са подписали повече от 15 хил. души, много от които дори са се включили активно да помагат, като са разказвали на близките си за ситуацията и са обикаляли по улиците, за да събират подписи от минувачите.

Една от тези доброволки – Ли Мин (псевдоним), разказа пред журналист на Epoch Times случка, станала няколко дни преди това, докато тя и още няколко нейни познати събирали подписи на улицата.

„Приближихме се към мъж на улицата и започнахме да му разказваме за трагедията на семейство Чин и за това, че са незаслужено подложени на преследване в затвора на град Джямуси. Когато му разказахме всичко, той отвърна: „Аз работя като полицай-надзирател в затвора на Джямуси”,- разказва Ли.

Освен това, по думите на Ли, той не бил настроен враждебно и казал, че знае за инцидента с Чин Юеминг.

”Той каза, че в затвора на Джямуси стават подобни инциденти заради началника на затвора Е Фен, който по-рано бил член на бандитска групировка. Полицаят каза, че само човек като този началник може да извърши подобно злодеяние срещу последовател на Фалун Гонг и че при наличието на такъв началник просто няма как да не се случват подобни инциденти”, - продължи Ли.

След разговора полицаят подписал заявлението и поставил отпечатък от палеца си с червено мастило, изразявайки подкрепата си за техните искания.

Според думите на инициаторката на подписката Чин Ронгчян, през 2002 година баща й бил осъден на 10 години затвор заради практикуването на Фалун Гонг и разпространяването на информация, свързана с практиката.

Докато е бил в затвора на град Джямуси, провинция Хейлонгджянг, Чин многократно е бил подлаган на изтезания. Той е бил оковаван в белезници и оставян да виси на тях в продължение на часове, бил е принуждаван да седи дълго време на „тигрова пейка” (вид изтезание в Китай) и са го пребивали. В резултат на изтезанията и побоя, целта на които била да го принудят да подпише гарантийно писмо за отказване от Фалун Гонг и „писмо на разкаяние”, няколко ребра и краката му са били счупени.

Според данни на източник от затвора Джямуси в началото на 2011 година началникът на затвора Е Фен поискал от пазачите, участващи в репресирането на задържаните в затвора последователи на Фалун Гонг, нивото на „идеологическо преобразование” да достигне 85%. В резултат на това, през февруари в продължение на половин месец от изтезанията са загинали 3-ма последователи на Фалун Гонг, сред които и бащата на Ронгчян.

Смъртта на Чин Юеминг е била определена от властите като „естествена смърт в резултат на сърдечен удар”, поради което не са били изплатени компенсации на близките. Съпругата и двете дъщери на загиналия са уверени, че той е починал вследствие на изтезания и са посетили множество инстанции с искане да се проведе разследване. Върховният съд на провинция Хейлонгджянг е приел заявлението им, но дата за съдебно заседание така и не е била назначена.

Преди няколко месеца съпругата и малката дъщеря на починалия Чин са били арестувани и осъдени на една година изправителен труд. В лагера при тях са идвали служители от местното Управление 610 (орган, специално създаден, за да „реши въпроса с Фалун Гонг”) и са ги принудили да оттеглят заявлението си от съда.

Събирането на подписи все още продължава, все повече хора научават истината и изразяват подкрепата си подписвайки заявлението.

Духовната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) набира голяма популярност в Китай през 90-те години. Много скоро управляващият в страната режим открива, че броят на последователите на това движение превъзхожда броя на членовете на комунистическата партия, при това популярността на Фалун Гонг продължавала да расте. Затова през 1999 година Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследванията на Фалун Гонг в Китай продължават и до сега, те са съпроводени от арести, затвори и изтезания, които в някои случай водят и до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!