Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов, Великая Эпоха

Джоу Йонгканг: "По-добре да умрат в затвора, отколкото да се освобождават"

За Фалун Гонг практикуващите Джоу Йонгканг е нареждал да се държат в затвора до смъртта им.

Джоу Йонгканг: "По-добре [практикуващите Фалун Гонг] да умират в затвора, отколкото да се освобождават".
Джоу Йонгканг: "По-добре [практикуващите Фалун Гонг] да умират в затвора, отколкото да се освобождават". Снимка epochtimes.com

Само дни след ареста на намиращия се в отлично здраве Лиу Фуцай, практикуващ преследваната от комунистическия режим медитативна практика Фалун Гонг, той изведнъж се озовава на прага на смъртта. Тъмничарите не позволяват на негови близки да го вземат за лечение, позовавайки се на съответната заповед на председателя на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) към ЦК на ККП, Джоу Йонгканг...

 

Лиу, 50 годишен, е жител на село Миншян провинция Хейлонгджянг. Той е бил арестуван на 5 март за това, че е разказвал на хората как практиката на Фалун Гонг му е помогнала да се отърве от много болести, и че комунистическият режим лъже хората относно Фалун Гонг и жестокото преследване на последователите на тази медитативна практика.
 
На 19 април окръжният съд в Бейлин го е осъдил на четири години затвор. За датата на неговото съдебно дело не са знаели както неговите близки, така и неговият адвокат. Делото е било тайно и при закрити врати.
 
На 25 май той е изпратен в затвора Хулан, а 10 дни по-късно от затвора са се обадили на семейството му и са поискали да отидат да посетят Лиу. Там са били посрещнати от лекар на затвора и от представител на администрацията, които са им казали, че през цялото време Лиу се е намирал в затворническата болница и че има двустранна туберкулоза, треска, силен задух, както и че сега не може да ходи и може да умре всеки момент.
 
Когато чули това, близките му поискали освобождаването на Лиу за лечение в обществено лечебно заведение, но служителите от администрацията казали, че не могат да направят това и цитирали устна заповед на Джоу Йонгканг, който казал: "По-добре [практикуващите Фалун Гонг] да умират в затвора, отколкото да се освобождават".
 
След това близките му запитали директно: "Това означава ли, че Лиу ще бъде тук при вас докато умре?" Но не получили никакъв отговор.
 
В момента Лиу е все още жив, но състоянието му не се е подобрило. В затворническата болницата той не е получавал адекватна медицинска помощ.  

Джоу Йонгканг е от т.нар. "клика на кървавите ръце" на Джянг Земин, бивш лидер на комунистическата партия и Китай. 

Именно Джянг започва през 1999 г. по еднолично решение кампанията за преследване на повече от 70 милиона последователи на Фалун Гонг в Китай. Към настоящия момент, тъй като Джянг вече отдавна не заема постове, политиката му на преследване срещу Фалун Гонг се продължава от негови хора в правителството, които по свое време преднамерено издига, така че след неговата оставка да избегне наказателна отговорност в случай на реабилитация на Фалун Гонг.

Настоящите събития предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в Китай, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!