Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ККП "самоубива" дисидент, 25 000 искат разследване

25 000 души в Хонг Конг призоваха за разследване смъртта на китайски дисидент

Около 25 000 души в Хонг Конг участваха в протестно шествие на 10 юни, заради мистериозната смърт на китайския дисидент Ли Уангянг в Шаоянг Сити, провинция Хунан, на 6 юни. (Song Xianglong/Epoch Times)

Ли Уангянг (Li Wangyang), китайски дисидент, затворен повече от 20 години за активизъм в името на правата на работниците, бе интервюиран от хонгконгската i-Cable Television, където разкри преследването, на което е бил подложен и решимостта си да се бори за човешките права в Китай. Малко след интервюто на 6 юни Ли Уангянг бе намерен мъртъв, обесил се според твърденията...


Три дни след смъртта на Ли, неговият труп е кремиран от властите в Шаоянг (Shaoyang) Сити, провинция Хунан (Hunan), без да се уведомява семейството му.

Когато бе пуснат на свобода миналата година, той бе ослепял и оглушал в резултат на изтезанията. Ли е бил в изключително лошо здравословно състояние преди смъртта си и семейството му повдигна въпроси за това дали е имал сили да се изкачи от болничното си легло и да се обеси в близост до прозореца.
 
На 10 юни, неделя, над 25 000 протестиращи се събраха пред лиезон офиса на китайския режим в Хонг Конг, с искане Пекин да разследва смъртта на Ли Уангянг.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!