Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ху Джя: "Няма да се самоубивам", полицията: "Длъжни сме да проверим"

Китайският дисидент арестуван

През 2008 г. Европейският парламент удостои китайския писател Ху Джя с наградата "Сахаров" за свобода на мисълта. Дисидентът сега е отново под арест в Пекин.
През 2008 г. Европейският парламент удостои китайския писател Ху Джя с наградата "Сахаров" за свобода на мисълта. Дисидентът сега е отново под арест в Пекин. (Verna Yu/APF/Getty Images)

В отговор на смъртта на дисидента Ли Уангянг (Li Wangyang), за когото властите заявиха, че се е самоубил, но семейството му разгорещено оспорва, Ху Джя (Hu Jia) написа в Twitter: "Аз, Ху Джя, няма да се самоубивам по което и да е време, заради когото и да било, при никакви обстоятелства, или за каквото и да било. Ако сте политически затворник, дисидент, активист, или гражданин, който често е задържан незаконно от Държавна сигурност, предлагам ви да си извадите нотариално заверено копие от това. Тази страна не страда от липса на "самоубити" хора"...
 
Малко след това Ху Джя е бил "заловен" в дома си от 20 полицаи и е отведен в център за задържане в Пекин по неуточнени причини, според съпругата му и поддръжници.
 
Приятели и поддръжници бързо разпространяват новината и започват да бомбардират офиса на пекинското Бюро за обществена сигурност с телефонни обаждания, питайки за дисидента.
 
"Обадих се в местното полицейско управление в Тонгджоу Джонгканг (Tongzhou Zhongcang), и веднага след като чуха 'Ху Джя' заявиха, че не знаят, и веднага затвориха. Изглежда, че той е там. Обаждайте се многократно", писа активен поддръжник.
 
Никой не отговори на телефонното обаждане, когато Epoch Times се обади след полунощ в Пекин на 12 юни  на телефонните номера, предоставени от дисиденти в Twitter.

Видео: Китайският режим отказа да освободи Ху Джя

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!