Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Смелите 300" в Китай подложени на засилено преследване

300 семейства в с. Джоугуантун, гр. Ботоу, провинция Хебей, подписаха петиция за освобождаването на Уанг Шяодонг, местен практикуващ Фалун Гонг, който бе арестуван в дома си на 25 февруари.
300 семейства в с. Джоугуантун, гр. Ботоу, провинция Хебей, подписаха петиция за освобождаването на Уанг Шяодонг, местен практикуващ Фалун Гонг, който бе арестуван в дома си на 25 февруари. (The Epoch Times)

Хората от селото на „Смелите 300“ в провинция Хебей (Hebei), които подписаха петиция с настояване за освобождаването на Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), местен практикуващ Фалун Гонг, са подложени на засилено преследване, разкри вътрешен източник пред Epoch Times...

Местният партиен комитет наскоро е настоял всички партийни секретари и директори публично да се отрекат от Фалун Гонг, докато селяните са заплашвани да подпишат „семейни формуляри за отричане на злите религии“.

Фалун Гонг, известен и като Фалун Дафа, е медитативна практика, която е обект на очерняне от страна на китайския режим от 1999 г. насам. Смята се, че хиляди практикуващи са били убити или изтезавани.

През април представители на 300 домакинства в с. Джоугуантун (Zhouguantun), гр. Ботоу (Ботоу), поставиха подписите си и оставиха пръстовите си отпечатъци с настояване за освобождаването на местен практикуващ Фалун Гонг от центъра за задържане на гр. Ботоу, където той е бил отведен след ареста му на 25 февруари.

Според сведенията петицията е била разпространена и до членове на Политбюро, което накара местните власти да издирят подписалите се в опит да ги накарат да се отрекат от подкрепата си към Фалун Гонг.

Вътрешен източник информира Epoch Times, че партийният комитет на район Фу, гр. Ботоу, неотдавна е провел районно събрание за всички партийни кадри, където селските кадри и директорите от различни села са били призовани да отрекат Фалун Гонг и  да осмеят практиката, както и да изпълняват други заповеди, насочени срещу нея. Оттогава село Джоугуантун е осеяно със слогани, очернящи Фалун Гонг.

По думите на източника бюрото по обществена сигурност и отрядът по националната сигурност на Ботоу са заплашвали други роднини в семейството на Уанг да напишат т. нар. „извинителни писма“. Местни практикуващи Фалун Гонг в момента са под стриктно полицейско наблюдение.

Вечерта на 26 май местната полиция е отвлекла сестрата на Уанг, Уанг Шяомей (Wang Xiaomei), и други две практикуващи. Понастоящем те са задържани в арестантския център на гр. Кангджоу (Cangzhou )в провинция Хебей, според източника на информацията.

Източникът отбеляза също така, че роднините на Уанг са наели пекински адвокат на име Ли Чангминг (Li Changming) за защитата на Уанг Шяодонг. На 6 юни адвокатът се е явил в съда и му е било казано, че съдът е получил делото още преди над 10 дни. Роднините на Уанг не са били информирани за това. Насрочена е съдебна сесия скоро, но конкретна дата не е обявена.

Според източника братът на Уанг Шяодонг го е посетил в средата на май в арестантския център, съпроводен от местната полиция, и е установил, че Уанг е загубил тегло и е станал прегърбен. „Той е бил и бит. Тъй като там е имало хора [полицаи], които наблюдават, братът на Уанг не е могъл да каже много“, посочи източникът.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!