Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рона Руи, Epoch Times

Китайски адвокати подкрепят Фалун Гонг в случая със "Смелите 300"

Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай.
Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай. (Epoch Times)

Китайски адвокати и обществеността изразяват все по-голямо желание да се противопоставят на случаи на преследване на практикуващи Фалун Гонг от страна на властите след инцидент в провинция Хебей (Hebei), когато 300 селяни се подписаха в открита петиция с призив за освобождаването на техен задържан съселянин...

Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), преподавател в с. Джоутун (Zhoutun), гр. Ботоу (Botou), провинция Хебей (Hebei), бе арестуван в края на февруари от цивилни полицаи, след като при обиск в дома му бяха намерени компактдискове с информация за традиционната китайска практика Фалун Гонг и преследването срещу нея. Полицията конфискува от дома му и 20 000 юана. Възрастната майка на Уанг и 7-годишният му син са оставени да преживяват сами.

След ареста 300 души се подписаха в петицията и поставиха в нея пръстовите си отпечатъци. Скоро след това обаче им бе наредено да се откажат от заявленията си и се превърнаха в обекти на преследване от страна на властите. Информациите сочат към директни заповеди от могъщия Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ).

Гуандонгският адвокат Танг Джинглинг (Tang Jingling) сподели пред Epoch Times, че инцидентът е „борба между доброто и злото. На политически или правен език става въпрос за установяването на свобода и демокрация“, заяви той.

По думите на адв. Танг хората трябва да надигнат обединен справедлив глас срещу режима.


Срам за чиновниците

Според Танг и други адвокати в китайското общество все повече нараства желанието да се изправи срещу нарушенията на човешките права, особено тези срещу медитативната практика Фалун Гонг, известна и като Фалун Дафа, чиито последователи се придържат към ценностите на истинност, доброта и търпение. Практикуващите Фалун Гонг са преследвани в Китай от юли 1999 г.

Пекински адвокат, пожелал анонимност, сподели пред Epoch Times, че би желал да поеме делото на Уанг, ако му бъде предоставена възможност.

По думите му, като се остави настрана публичното застъпничество на неговите съселяни, случаят на Уанг не е уникален. Голям брой практикуващи Фалун Гонг са незаконно задържани, като прокурорите и съдиите съставят обвинения, които никога не са съществували преди или са със спорно правно основание. В други случаи доказателствата са фабрикувани от полицията. В повечето случаи правната система е заобикаляна, като практикуващите са директно изпращани в центрове за промиване на съзнанието или в трудови лагери.

Адвокатът добави, че по делото на Уанг има положително развитие, защото петицията е хвърлила неблагоприятна светлина върху местните чиновници на Китайската комунистическа партия (ККП). Той спомена и доклади, според които висшите ешелони на ККП, включително и членовете на Политбюро, са разтърсени от петицията и са поставили под въпрос основанията за политическата кампания срещу Фалун Гонг.

По думите му Върховната народна прокуратура, най-висшата правна инстанция в Китай, е върнала делото обратно на местното полицейско управление на Ботоу поради липса на доказателства. Това бе потвърдено и от Лиу Ян (Liu Yan), местен правителствен чиновник, в телефонен разговор.

За Уанг и семейството му това би могло да бъде благоприятно развитие, защото семейството му може да настоява за освобождаването му под гаранция. Адвокатът добави, че освобождението на Уанг е доста вероятно, тъй като това е възможност за полицейското управление да възстанови репутацията си пред обществеността.

Уанг може да бъде освободен и от всички обвинения, но това е по-трудна цел, посочи адвокатът. Epoch Times се свърза с правителствените власти на Ботоу и местни чиновници заявиха, че ще преразгледат петицията.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. “Фракцията с окървавените ръце” – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!