Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тан Шу Ян, Epoch Times

"Амнести интернешънъл" апелира за спешни действия: Фалун Гонг практикуващи в риск от изтезания

"Амнести интернешънъл" публикува спешен призив на Интернет страницата си с искане към международната общност да апелира за освобождаването на двама практикуващи Фалун Гонг, Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong) и сестра му Уанг Джунлинг/Шяомей (Wang Junling/Xiaomei), които са били задържани от китайските власти...


Според Амнести, двамата "са изложени на риск от мъчения и друго малтретиране". Те са затворници на съвестта, задържани единствено заради мирното упражняване на техните права за свобода на изразяване и сдружаване".

Първата страница на петицията, подписана от над 300 семейства в с. Фудженджоу, гр. Ботоу, за освобождаването на Уанг Шяодонг, практикуващ Фалун Гонг.
Първата страница на петицията, подписана от над 300 семейства в с. Фудженджоу, гр. Ботоу, за освобождаването на Уанг Шяодонг, практикуващ Фалун Гонг. (снимка: Интернет)

Уанг Шяодонг е бил задържан на 25 февруари, след като полицаи са нахлули в дома му без заповед и са конфискували CD-та с материали, обясняващи Фалун Гонг (Фалун Дафа)  и разкриващи продължаващите малтретирания, извършвани срещу привържениците на преследваната от Китайската комунистическа партия медитативна практика. Те са взели също така всички пари и ценности, които са намерили в дома.

Неговата сестра, Уанг Джунлинг, е призовала активно за освобождаването на брат си. Тя е събрала имена и пръстови отпечатъци от 300 домакинства - почти цялото й родно село Джоугуантун (Zhouguantun) - за петиция, призоваваща за освобождаването му.  

Петицията е предадена директно на Централното правителство на Китай. По-късно селяните са били подложени на тормоз и сплашване от страна на местните служители, които са ги притискали да оттеглят своите изявления, но повечето от селяните са отказали да се подчинят на тези искания. Така тези селяни стават известни като "Смелите 300".

Уанг Джунлинг също е написала отворено писмо за ситуацията и го е публикувала  онлайн. Впоследствие тя е заплашвана и минава в нелегалност. На 26 май е задържана заедно с други две практикуващи, Канг Ланйнг (Kang Lanying) и Танг Джианйнг (Tang Jianying), които може да са я подслонявали.

Апелът на Амнести посочва: "Фалун Гонг е духовно движение, което набира голям брой привърженици в Китай през 1990-те години. ... през юли 1999 г. правителството обявява групата извън закона и започва дългосрочна кампания на сплашване и преследване ... Източници на Фалун Гонг са документирали многобройни смъртни случаи в ареста на практикуващи Фалун Гонг, които се смята, че са причинени от изтезания и други видове малтретиране".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!