Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уанг, Epoch Times

Делото на практикуващ Фалун Гонг върнато от прокурор

Делото срещу Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), задържаният практикуващ Фалун Гонг от провинциален Китай, чийто арест вдъхнови 300 негови съселяни да отправят петиция към Китайската комунистическа партия с призив за освобождаването му, е било върнато в местното Бюро по обществена сигурност, след като прокурорът е обявил, че липсват доказателства, информира запознат със случая източник...

Източникът заяви, че служители от Бюрото по обществена сигурност на гр. Ботоу (Botou) са били помолени да „преразгледат“ делото поради очевидна липса на доказателства. Натискът от общественото и международното внимание е възможна причина за това развитие, въпреки че все още не е ясно дали силите за сигурност ще дадат ход на преследването срещу Уанг. Понастоящем той е все още в ареста.

Уанг Шяодонг преди ареста му
Уанг Шяодонг преди ареста му (The Epoch Times)

Уанг Шяодонг бе арестуван на 25 февруари, след като полицията откри компакт дискове с информация за Фалун Гонг и преследването срещу нея, инициирано от китайския режим.

Петицията е инициирана от сестрата на Уанг. Тази петиция, включваща и писмо, е причинила смут сред топ лидерите в Китай, според източник, предоставил информацията на Epoch Times при условие за анонимност.  През изминалата седмица полицията е провела отчаяно издирване в селото на подписалите петицията и е настояла тези хора да подпишат заявление против Фалун Гонг, както и декларация, че предишната петиция е била подписана единствено от съчувствие към детето и възрастната майка на Уанг.

Уанг Уеншенг (Wang Wensheng ) и Гао Гуичи (Gao Guiqi), директор и зам.-директор на отдел „Вътрешна сигурност“ в местното Бюро по обществена сигурност в гр. Ботоу, са ключовите фигури, ръководещи преследването срещу Уанг Шяодонг и семейството му, според съселяни на потърпевшите. Отдел „Вътрешна сигурност“ е този клон на Бюрото по обществена сигурност, който отговаря за наблюдението и наказването на дисиденти, практикуващи Фалун Гонг, тибетци, членове на домашни църкви и други, смятани за врагове на държавата.

Отделът очевидно е наясно с общественото внимание, сега насочено към действията му. „Не приемам интервюта, нито издавам съобщения за медиите. Ако искате да научите за ситуацията, идвате тук“, заяви служител от екипа на „Вътрешна сигурност“, който отказа да даде името си. Чиновникът призна, че Уанг е задържан.

Правителствен чиновник от Фуджен (Fuzhen), гр. Ботоу, където се намира селото на Уанг, заяви, че знае за неговото положение. Той отказа да предостави телефонните номера на други чиновници.

Уанг Ян (Wang Yan, псевдоним), жител на селото, е видял неидентифицирани индивиди да прекарват много време пред дома на Уанг Шяомей (Wang Xiaomei), сестрата на Уанг Шяодонг. По думите на Уанг Ян роднините на арестувания са били следени с коли, когато са излизали. Уанг Шяомей, която помогна да се съберат подписите за петицията, сега се крие от полицията, след като е била заплашена с арест.

Преследването на Фалун Гонг, популярна китайска духовна практика, е инициирано от бившия лидер на режима, Джянг Земин (Jiang Zemin), през 1999 г. Оттогава последователите на тази традиционна дисциплина са арестувани, хвърляни в трудови лагери или затвори и подлагани на изтезания. Днес те съставляват най-голямата група от политически затворници в света, според Информационния център на Фалун Дафа, който съобщава, че 450 000 практикуващи са държани в учреждения за арестанти във всеки един момент, като за сега официално са потвърдени 3369 убити в ареста, често вследствие на изтезания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!