Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Преследването продължава с неотслабваща сила

От края на февруари до април в Китай са били арестувани най-малко 180 практикуващи на преследваната от комунистическия режим медитативна практика Фалун Гонг, като най-малко 16 души са загинали в резултат на репресиите, съобщи в свой доклад от 3 май Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG)...


По данни на организацията в момента преследването на Фалун Гонг се ръководи непосредствено от Джоу Йонгканг, ръководител на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) към Централния комитет (ЦК) на Китайската комунистическа партия (ККП). В подчинение на КПЗВ са всички агенции за сигурност и съдилища в страната. 

Авторите описват редица специфични случаи, когато полицията провежда мащабни набези над практикуващи медитативната практика, нахълтвания в домовете им, брутален побой над тях и техните семейства, провеждане на незаконни претърсвания с отнемане на лични вещи и пари. 

Официално тези полицейски хайки се провеждат като част от мерките за "поддържане на стабилност", за които вече втора поредна година властта отделя повече средства, отколкото за националната отбрана. Заповедите до местните власти идват директно от Централния комитет. 

Например арестуването на 23 практикуващи Фалун Гонг в град Янтай е било директно упълномощено от Ли Чангчунг, член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП, надзираващ отдел Пропаганда, а непосредствените изпълнители са били местните клонове на Управление 610 (държавна агенция към КПЗВ, създадена специално за "решаване на проблема с Фалун Гонг" и подчинена директно на Джоу Йонгканг, бел. ред.), се казва в доклада. 

Полицейски набези 

В много случаи арестите не са били изолирани и са били провеждани под формата на планирани и организирани от местното Управление 610 нападения, включващи десетки полицаи. 

Така на 25 февруари полицията арестува над 50 практикуващи Фалун Гонг в десет града и окръзи на провинция Хебей; на 14 март в град Шулан, провинция Джилин са били арестувани 6 души; на 19 март в района Джифу на град Янтай, провинция Шандонг - 23 души; на 28 март в град Гуанхан, провинция Сичуан - 11 души; на 12 април в град Гуян, провинция Гуиджоу - 13 души; на 15-16 април, в град Шенянг, провинция Ляонинг - повече от 30 души; на 16 април в района Юнчуан, град Чонгчинг - 10 души; и още много други. 


Побой, изнудване и фалшиви обвинения 

Задържанията са придружавани често с побой на последователи на Фалун Гонг и техните семейства, както и с изнудване за пари и с фалшиви обвинения за нападение над полицията. 

Един от най-забележителните случаи, описани в този доклад, става на 5 март в село Фате, провинция Джилин. Повече от дузина полицаи пристигат в къщата на практикуващата Фалун Гонг Лу Чинин. На нея вече й били съобщили за полицейската акция в селото и тя напуснала дома си, за да избегне ареста. 

Полицията избива ключалката на вратата с пистолетни изстрели, прониква в къщата и когато не намира Лу започва да бие мъжа й, сина й и пристигналия заради изстрелите живеещ в съседство брат. По това време неговата съпруга приготвяла храна в съседната пристройка. Чувайки виковете и шума, тя изтичала до къщата още държейки в ръцете си кухненския нож с който рязала зеленчуци. Виждайки я, полицията я фотографирала и след това извикала съседите и настояла да потвърдят, че жената с ножа е нападнала охраната. Някои от съседите разбрали каква е работата и отказали да свидетелстват срещу нея. 

Тогава полицията отвела всички в участъка и започнала да ги бие, за да дадат информация за местонахождението на Лу. След безплодния разпит полицаите казали на сина на Лу да им донесе 8000 юана ($ 1300) като залог и обещали да освободят всички. Въпреки това, когато парите им били предадени, без да издадат квитанция те не само не освободили задържаните, но и продължили с побоя над тях, опитвайки се да ги накарат да признаят, че са нападнали полицията. 


Незаконни претърсвания и отнемане на лични вещи и пари 

Докладът също така посочва, че полицейски служители често провеждат претърсвания в домовете на практикуващи Фалун Гонг под претекста за търсене на "пропагандни материали" и заедно с литература, компакт дискове и листовки вземат също компютри, принтери и дори лични ценни предмети и налични пари. При все това, те не предоставят разрешение за обиск и не оставят опис на конфискуваните предмети. 

Например на 11 април полицията в село Дунджянг, провинция Шандонг арестували Фалун Гонг практикуващия Уанг Минлян и съпругата му. Те са взели от Уанг ключа за дома му и без присъствието му или това на някой от близките му са провели претърсване, вземайки не само книги на Фалун Гонг, но и наличните пари в размер на повече от 8000 юана, и три банкови карти, на които е имало над 40 000 юана (6 хиляди долара), както и компютър, принтер, сателитна чиния и други ценности на стойност над 20 000 юана. 

Същия ден полицията от този район арестувала практикуващия Мяо Чунбин и дъщеря му. И двамата са били успешни бизнесмени. По време на претърсването представителите на властта иззели от дома им повече от 100 000 юана и банкови карти. Бабата на Мяо Чунбин, в чието присъствие полицията извършила този произвол, не могла да изтърпи такъв психически тормоз и три дни по-късно извършил самоубийство, поемайки отрова.


Китайски адвокати, които не се страхуват от отмъщението на режима, защитават практикуващи Фалун Гонг в съда. От ляво на дясно: Ли Субин, Мо Шаобин, Го Годин, Джянг Тянюн, Хан Джикуан, Ли Хебин.
Китайски адвокати, които не се страхуват от отмъщението на режима, защитават практикуващи Фалун Гонг в съда. От ляво на дясно: Ли Субин, Мо Шаобин, Го Годин, Джянг Тянюн, Хан Джикуан, Ли Хебин. Снимка epochtimes.com

Фиктивни съдебни процеси 

Преди няколко години в Китай не се намираха адвокати, които да се осмелят да поемат дела, свързани с Фалун Гонг. Много правни фирми са получили директни инструкции от страна на властите да не приемат такива дела, в противен случай "може да има последици". 

Въпреки това в момента в Китай има няколко десетки адвокати, които не се страхуват да се появят в съда в защита на Фалун Гонг, доказвайки тяхната пълна невинност. Но съдебната система, която е изцяло под контрола на комунистическия режим, често не се опира на законите при вземането на решения по тези въпроси. 

В много случаи съдилищата изглеждат като детска игра, съобщават авторите на доклада. 

Като пример се посочва случай от 7 март в района Шунчин на град Нанчун, провинция Сичуан. 

Ръководителят на местното Управление 610 Джанг Гуансян, заедно със съдията от районния съд Шю Уанин, представители на районната прокуратура и повече от десет полицаи, дошли в дома на практикуващия Фалун Гонг Джао Дечун. Преди това Джао, който сега е на 60 години, е бил няколко пъти в затвора, където е бил подлаган на физически и психически изтезания. В момента той все още не се е възстановил след последното затваряне и практически не става от леглото. 

Съдия Шю заедно с придружаващите я се приближила до леглото и му казала: "Джао Дечун, обвинен сте в извършване на престъпление - възпрепятстване на изпълнението на държавните и административни закони чрез създаването и използването на организация от сектантска и еретическа природа. Ако се признаете за виновен ще бъдете осъден на три години условно, с продължаване изплащането на месечната ви заплата, в противен случай ще бъдете осъден на три години лишаване от свобода и изплащане на заплатата ви ще бъде спряно. Даваме ви пет минути да вземете решение." 

След няколко минути, през които Джао не казал нищо, съдията тържествено казала: "Пет минути изтекоха, вие нищо не казахте, което означава, че не сте съгласен. Вие сте осъден на три години затвор с прекратяване на изплащането на заплатата".


На местата за затваряне на последователи на Фалун Гонг се прилагат над 30 вида изтезания.
На местата за затваряне на последователи на Фалун Гонг се прилагат над 30 вида изтезания. Снимка minghui.org

Изтезания, които влудяват и осакатяват хора 

Богатият арсенал от физически и психологически методи за "преобразование на хора" се използва в Китай от момента на завземане на властта от комунистическата партия. Но след началото на безпрецедентното по мащаб преследване на десетки милиони последователи на Фалун Гонг през 1999 г., арсеналът е разширен и модернизиран. 

Много от тези жертви на изтезания са станали инвалиди или са загубили разсъдък. 

Според изследователите от WOIPFG, най-честите мъчения в китайските подземия са лишаване от сън в продължение на дни, продължителен тежък физически труд, затваряне за дълг период от време в малка килия, непрекъснато "промиване на мозъка" с пропагандна информация от видео и аудио записи. 

Също така широко са разпространени побоите с електрически палки, включително в областта на слабините и гърдите при жените, провесване в продължение на часове за белезници, поставени на ръцете зад гърба, "тигрова пейка," "мъртвешко легло", сексуални насилия и над 30 други видове изтезания. 

На практикуващата Фалун Гонг Цао Даджан в поправителния лагер в град Джюджянг, провинция Джянси, в продължение на повече от 10 дни не са й давали да спи, и при това са я заставяли да работи тежък физически по над 10 часа на ден, с две кратки почивки за лек обяд и вечеря. Това е един от методите, използвани в лагерите за "трансформация" на Фалун Гонг практикуващи, който има за цел да ги накара писмено да се откажат от техните убеждения, както и да напишат "писмо на разкаяние", признавайки, че са избрали погрешен път в живота, и че партията "се е погрижила навреме и е спасила човек". 

Преди няколко дни един от началниците на охраната на този лагер е казал директно на роднини на Цао: "През ръцете ми са минали няколкостотин практикуващи Фалун Гонг и само шест от тях не можах да преобразовам. Двама от тези инатчии са мъртви. Ако Цао Даджан не се поддаде на трансформация ще продължим да я измъчваме, докато или умре, или се преобразова!" 

Бившата медицинска сестра от град Харбин, провинция Хейлонгджян, 37-годишнината Уан Хуей, след три месеца на непрекъснати побой в затвора загубва разсъдък и сега не може да се грижи за себе си. 


Щедри награди за доноси

Въпреки ниския стандарт на живот в страната и наличието на повече от 200 милиона граждани, живеещи под прага на бедността, управляващият комунистически режим харчи големи суми на данъкоплатците, за да подкрепя преследването на Фалун Гонг. 

По-специално, широкото разпространени са щедрите възнаграждения за доноси, което превръща страната в общество на шпиони, а хората в съучастници в тази репресивна политика, тъй като повечето китайци не пропускат шанса да припечелят допълнително пари.

В началото на март в много райони на град Чингдао, провинция Шандонг, по улиците се появили обяви, в които призовават хората, "незабавно се обадете на полицията", веднага щом забележат привърженици на Фалун Гонг да разпространяват материали, или да разлепват листовки, както и директно да бъдат хващани и предавани на властите. 

За всеки хванат поддръжник на Фалун Гонг е била обещана награда от 1000 юана ($ 158), еквивалентна на почти половината от средната месечна заплата в Китай, за всяка скъсана листовка с информация за Фалун Гонг - 1 юан, а за предоставяне на информация за нелегален пункт за отпечатване на материали за Фалун Гонг наградата е от 5 до 10 хиляди юана.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!