Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ангела Уан. Epoch Times

Бо Шилай обвинен в организиране на самолетна катастрофа

Бо Шилай на церемонията по откриването на Националния народен конгрес в Голямата зала на народа на 5 март 2012 в Пекин. Бившият секретар на Партията в Чонгчинг е отстранен от постовете му и е в процес на разследване.
Бо Шилай на церемонията по откриването на Националния народен конгрес в Голямата зала на народа на 5 март 2012 в Пекин. Бившият секретар на Партията в Чонгчинг е отстранен от постовете му и е в процес на разследване. (Feng Li/Getty Images)

Самолет на China Northern Airlines, извършващ полет 6163 от Пекин на 7 май 2002 г., е обхванат от пламъци при кацане на летището в Далиан (Dalian) и при катастрофата умират 112 души, включително седем чужденци. Според китайски журналист, прекарал осем години в затвора за свои публикации, катастрофата е организирана от Бо Шилай (Bo Xilai)...
 

Ветеранът-журналист Джянг Уейпинг ((Jiang Weiping), написал разобличаваща статия за корупцията на Бо в Далиан, заяви, че инцидентът е бил организиран по заповед на Бо Шилай, за да затвори устата на свой политически опонент. Според Джянг катастрофата на пътническия самолет е била внимателно планирана, за да се прикрие престъплението.
 
По това време Бо Шилай е заемал длъжността управител на провинция Ляонинг, където е и град Далиан. Преди това той е бил кмет на Далиан.
 
При разследването на катастрофата са били идентифицирани съмнителни факти и някои несъответствия между тях.
 
Преди полет 6163 самолетът е бил внимателно прегледан: нито двигателят, нито тръбите за горивото, термостатът, или горивната камерата са могли да се възпламенят. В допълнение, всички членове на екипажа са били проверявани преди качване на борда на самолета.
 
Телата на повечето жертви, пътници и екипаж, са били изпратени преди кремацията за изследване на ДНК. Била е запазена пепелта от трупа само на един пътник - Джанг Пилин (Zhang Pilin).
 
Седем месеца след инцидента семейството на Джанг най-накрая получило официален доклад, в който се посочва, че Джанг е внесъл на борда на самолета бутилка с бензин с цел палеж.
 
Семейството на Джанг не повярвало на това твърдение и поискало доказателство, но в отговор получило отказ. В държавните медии по-късно е съобщено, че Джанг е страдал от рак в последна фаза и бил дълбоко затънал в дългове, след като се опитал да започне бизнес. Знаейки, че скоро ще умре, Джанг купил седем застрахователни полици за живота си. Както медиите твърдят той планирал да подпали самолет, надявайки се да получи обезщетение от застрахователните компании.
 
Роднини на Джанг отричат всички тези твърдения. Те казаха, че след като Джанг получава магистърска степен по физика е бил удовлетворен от работата си и нещата в новата компания са вървели добре. 
 
Съпругата му заяви пред репортери, че Джанг е бил напълно здрав, обичал семейството си и прекарвал много време със сина си. Няколко седмици преди инцидента той бил много зает. Джанг не се готвел да каже на жена си за пътуването до Пекин, докато не се върне.
 
Журналистът Джанг Уейпинг каза, че е получил тази информация от съкилийник в затвора. 
 
След катастрофата Джянг Уейпинг бил задържан заедно с Хан Шяогуанг (Han Xiaoguang), богат собственик на хотел и близък приятел Ю Шуешянг (Yu Xuexiang), бивш партиен лидер на Далиан.
 
Ю бил заклет политически враг на Бо Шилай. За да се отървете от Ю през 2001 г. Бо Шилай заповядал да арестуват Хан и да го отведат в центъра за задържане на град Далиан, където се среща с Джянг Уейпинг.
 
Хан казал на Джянг, че съпругата му Ли Янфенг (Li Yanfeng) е била на борда на разбилия се самолет. Тя е носила със себе си писма от Пекин, написани от дъщерите на Ху Джинтао (Hu Jintao) и бившия президент Ли Шяннян (Li Xiannian). Тя се готвела да използва тези писма за освобождаването на съпруга си Хан от затвора. 
 
Бо смятал, че тя знае твърде много.
 
По-късно Джянг попитал вътрешни лица, които го информирали, че обвиняемият за самолетната катастрофа Джанг Пилин е бил таен агент на полицията, който е имал близки отношения със съпругата на Бо, Гу Kайлай (Gu Kailai).
 
Джянг Уейпинг вярва, че Джанг Пилин е бил просто изкупителна жертва.
 
Ако се докаже вината на Бо за самолетната катастрофа, той ще бъде отговорен за смъртта на 112 души, включително седем чужденци.

Списък на чужденците убити при самолетната катастрофа на 7 май 2002 г. в Далиан:
 
Yonemqru Chiyori, жена, Япония
Imoto Kosuke, мъж, Япония
Nagai Jqji, мъж, Япония
Kim Seongwoo, жена, Корея
Koley Rajkumar, мъж, Индия
Chong Yewkeong, мъж, Сингапур
Laurence Farget, жена, Франция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!