Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски военен черен списък

Хиляди местни и международни организации, както и физически лица, са в черния списък

Пясъчна буря ударя Пекин.
Пясъчна буря ударя Пекин. (Feng Li/Getty Images)

Наскорошно кризисно заседание на Централната военна комисия на Китай е сложило в черен списък хиляди вътрешни и международни "враждебни", "анти-китайски" и "анти-комунистически" организации и физически лица, като приема и стратегии как да се справи с тях...
 

На 4-дневната среща на Централната военна комисията във военния лагер Ючуан Хил (Yuquan Hill) в Пекин, проведен в края на март, са присъствали лидери от централните министерства на правителството, Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), Министерството на обществена сигурност, Министерството на държавната сигурност и Управлението за поддържане на стабилността.
 
Топ лидерите на Китай, включително Ху Джинтао, Уен Джябао, Ши Джингпинг, Ли Кечианг и У Банггуо (Hu Jintao, Wen Jiabao, Xi Jingping, Li Keqiang, Wu Bangguo), също са присъствали.
 
Дискутираната на него тема е била контрамерки срещу вътрешни и международни организации, определени като враждебни, анти-китайски и анти-комунистически, според репортаж на хонконгското списание Trend.

Към края на февруари 2012 г. в черния списък, състоящ се от три категории, са събрани 422 вътрешни и международни организации и 5772 местни и чуждестранни физически лица.
 
Споменава се също така и за допълнителна група от над 1560 "незаконни политически организации", които са създадени в Китай от 2003 г. насам. За над 330 от тях са казва, че  са активни в горната част на политическата йерархия, включително и във вътрешния кръг на Китайската комунистическа партия (ККП) и Комунистическата младежка лига, както и в рамките на регионалните институции и държавни предприятия.


"Вражески сили"

От трите категории в черния списък първата е с надпис "Вражески сили", които трябва да се "атакуват и отстранят".

Срещу тези групи и индивиди трябва да бъдат взети мерки директно от КПЗВ и отдела по сигурността на Генералния щаб на КПЗВ, който от своя страна докладва пред Политбюро на ККП, Държавния съвет и Централната военна комисия.

Втората категория в черния списък също съдържа "вражески сили", но в допълнение към атакуващата стратегия се препоръчва и стратегията на "разделение и единен фронт";  само малък брой от целите са посочени за атакуване.

Тази категория е да се управлява от Министерството на обществена сигурност, Министерството на държавна сигурност и Управлението за поддържане на стабилност, като те трябва да докладват на КПЗВ.

Третата категория в черния списък съдържа групи и индивиди, с които трябва да се процедира чрез стратегия на "противопоставяне, диференциране и конвертиране". Но трябва да се използва и сила, ако тази група прекрачи определена граница.

Тази трета група трябва да е под контрола на провинциалните КПЗВ офиси, Бюрото за обществена сигурност, Бюрото на държавна сигурност и Управлението за поддържане на стабилност. Те докладват на провинциалните ръководители на ККП, Министерството на обществената сигурност, Министерството на държавната сигурност и Управлението за поддържане на стабилност.

Репортажът не назовава имена на отделни лица или групи от черния списък.


Статията на китайски език

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!