Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Янг Нинг, Epoch Times

Китайските военни болници имат престъпни печалби

От 2006 г. Китай си спечелва име в областта на трансплантациите като източник за бързо набавяне на органи. Например през 2004 г. „бъбречни транспланти от живи хора“ фигурира в секцията Често задавани въпроси в сайта на базираната в Шенянг (Shenyang) Първа болница на Китайския медицински университет. Оттогава обявленията в Международния трансплантационен център за уеб поддръжка (за Китай, www.zoukiishoku.com) са премахнати. Сайтът посочва, че „откриването на подходящ източник за чернодробни транспланти отнема приблизително месец – два; за бъбречните транспланти отнема между седмица и месец“.

При такова необикновено бързо намиране на органи, операциите са скъпи. Уебсайтът включва ценова листа, която показва бъбречен трансплант за 60 хил. щ.д., чернодробен трансплант за 100 хил. щ.д. и бял дроб или сърце, струващи над 150 хил. щ.д.

Подобни реклами привличат пациенти от цял свят. Според доклад на Life Week от 2004 г. Източният трансплатационен център на Тянджин (Tianjin) извършва трансплантации за много богати китайци и чиновници и десетки хиляди пациенти от чужбина. „Освен корейци, Първа централна болница на Тянджин лекува пациенти от близо 20 азиатски страни и региони, включително Япония, Малайзия, Египет, Пакистан, Индия, Саудитска арабия, Аман, Хонконг, Макао и Тайван“, гласи докладът.

Директорът на центъра Шен Джонгянг (Shen Zhongyang) е ръководител и на Института по чернодробна трансплантация към Главната болница на въоръжената полиция. Обявеното досие на Шен за извършваната работа дава представа за размера на трансплатационния бизнес в Китай. До април 2004 г. Шен извършва над 1000 чернодробни трансплантации. През март 2005 г. Шен извършва 1600-та си чернодробна трансплантация – рядко срещан рекорд в света.

Високите цени заедно с евтините източници водят до големи печалби. Статия от 18 юли 2007 г. на Southern Weekend гласи: „Огромният бизнес донесе на Източния трансплантационен център големи приходи. Според предишни медийни съобщения само чернодробните транспланти са донесли поне 100 млн. юана (приблизително 12 млн. щ.д. през 2004 г.)“. Добре известна военна болница, 309-та болница на китайската Народоосвободителна армия, заявява в представянето на центъра си за трансплантации, че „трансплантационният център е ключов фактор за печалба на нашето звено с приходи от 16 млн. юана през 2003 г. (приблизително 2 млн. щ.д.) и 13.5 млн. юана през първото полугодие на 2004 г. Тази година (2005 г.) се очаква приходите от него да бъдат над 30 млн. юана“.

Трансплантите във военните болници

Има много статии, свързани с операции за трансплантация на органи, въвличащи доктори и медицински сестри от военни болници или болници на въоръжената полиция, или други болници, свързани с военните. Никоя от тях обаче на разкрива източника на органите. Тези медийни съобщения са от издания като:

Chinese Journal of Medicine (ISSN 1680-077X),
People’s Armed Police Medical Studies (ISSN 1004-3594),
Xinjiang Medical University Journal (ISSN 1009-5551),
People Medicine (ISSN: 1000-9736),
Ningxia Medicine (ISSN1001-5949),
Nursing Research (ISSN 1009-6493)

Трансплантациите най-често са извършвани от военни болници или болници на въоръжената полиция, или други военни болници. Това е една от най-развитите области в тези военни болници. Според съобщения на Live Week от април 2006 г. „98% от източниците на органи в Китай се контролират от институти, които не са свързани със здравното министерство“, което означава – системата на военните и въоръжената полиция. Съобщения се появяват на много уебсайтове, но никое не обяснява източниците на всички органи.

В статия на Шинхуа (Xinhua), публикувана през декември 2008 г., Джанг Янлинг (Zhang Yanling), ръководител на главния логистичен отдел на Народноосвободителната армия и бивш директор на Втори военен медицински университет, заявява: „През 1978 г. само три китайски военни болници са можели да извършват трансплантации на бъбреци. Но сега над 40 военни болници или една четвърт от всички военни болници могат да извършват чернодробни, бъбречни, сърдечни, белодробни и мултиорганни трансплантации.“

309-та болница е центърът на китайската официална информационна система за бъбречна трансплантация. Здравното министерство стартира „Китайски научен регистър за бъбречна трансплантация“  (CSRKT), www.csrkt.org, през август 2008 г.

Невоенните болници, извършващи трансплантации от голям мащаб, са свързани с военните болници по много начини: или главният лекар има тясна връзка с военна болница, или е военен лекар. Например армията създава Китайския медицински университет, за да обучава военни лекари. Университетът все още е тясно свързан с военните. Шен Джонгянг (Shen Zhongyang), директор на Източния трансплантационен център, е бил ръководител на Института по чернодробна трансплантация към Главната болница на въоръжената полиция.

Цялостното развитие на трансплантациите във военните болници идва от достъпа на военните до изобилие от живи източници на органи.

Източници на органи

Откакто Китайската комунистическа партия (ККП) се установява на власт в Китай през 1949 г., китайските военни и полиция участват в отнемането на органи от екзекутирани осъдени на смърт затворници. След като Джянг Земин инициира преследването срещу Фалун Гонг през 1999 г., „индустрията“ намира свежи източници на органи.

Според доклад от 2006 г., озаглавен „Кървава реколта“, от канадския правозащитен адвокат Дейвид Матас и бившия член на парламента Дейвид Килгор броят на екзекутираните престъпници в Китай далеч не е достатъчен да удовлетвори нуждата от органи в Китай. Техният доклад определя, че 40 хил. трансплантации са използвали Фалун Гонг практикуващи  като източник на органи. Това подсеща защо източниците на органи не са правени публично достояние в статии от военните и от лекари от болниците на въоръжената полиция.

Според направени изчисления през 2006 г. 8000 затворници са екзекутирани в Китай. Повече от 12 хил. души са се подложили на трансплантация в Китай. Откъде идват допълнителните 4000 органа? Несъответствието изглежда е свързано с преследването на Фалун Гонг.

Има две необикновени промени в броя на трансплантациите в Китай. Операциите изведнъж се увеличават през 2000 г. През 2007 г. рязко намалят. През 2000 г. преследването на Фалун Гонг тъкмо започва, а през 2006 г. отнемането на органи от Фалун Гонг практикуващи за пръв път е разкрито пред международната общност. Оттогава правилата за отнемането на органи от живи хора стават ограничителни и операциите се извършват при по-голяма секретност. Под международния натиск китайското здравно министерство публикува напътствия, които забраняват на чужденци да влизат в Китай за трансплантация на органи. Въпреки това законите не се отнасят до военните и подобни разпоредби не са ефективни за спиране преследването на Фалун Гонг.

Извън Китай времето за изчакване за орган обикновено е поне 1-2 години. Китайските болници рекламират време за изчакване от една седмица до два месеца, което показва изобилие от свежи органи в Китай. „Кървава реколта“ заключва, че група от хора, водещи здравословен живот, е направена пряк източник на органи, а единствената група, която отговаря на този критерий, е Фалун Гонг. Военните имат достъп до затворите. Болниците на въоръжената полиция функционират тайно за разлика от гражданските болници.

Престъпления зад печалбите

Огромната печалба на военните болници идва от „форма на зло, което все още не сме виждали на тази планета“, пише Матас. Движещата сила зад тези нечовешки престъпления е режимът, воден от Джянг Земин и Джоу Йонгканг.

Китайският народ има древна поговорка: „едно добро дело се възнаграждава с друго; злата постъпка я чака възмездие; не че наказанието никога няма да пристигне; правилният момент тепърва предстои“. Съдейки по интензивността на настоящата вътрешна борба в ККП, тази древна поговорка оживява. Надявам се, че в близко бъдеще истината ще стане известна и тези, които са извършвали геноцид, ще бъдат изправени пред съда.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!