Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

Фалун Гонг: Доцент, осъдена на 10 г. затвор след 2 г. трудов лагер

Окръжният съд на Далиан (провинция Ляонинг) осъди на 10 години затвор доц. Лиу Джунхуа, практикуваща преследваната от режима на комунистическата партия  медитативна практика Фалун Гонг. Преди това тя прекарва две години в трудов лагер и шест месеца в център за задържане в очакване на съдебен процес...
 

Присъдата е постановена на 1 април в районния съд на Джуншан, Китай, като съдебният процес е продължил едва 15 минути. Лиу Джунхуа, 47 годишна, е доцент, преподавател в катедра Рибовъдство в град Далиан.  

Последователи на Фалун Гонг в бяло траурно облекло носят фотографии на убити от комунистическия режим практикуващи в Китай. Тайван.
Последователи на Фалун Гонг в бяло траурно облекло носят фотографии на убити от комунистическия режим практикуващи в Китай. Тайван. Фото: Epoch Times

През септември 2009 г. тя е арестувана докато раздавала на улицата материали,  разказващи за преследването на практикуващите от комунистическия режим и за самата практика Фалун Гонг. Лиу е изпратена за две години в трудовия лагер Масанджа в провинция Ляонинг.
 
След изтичане срока на поправителния труд през септември 2011 г., по заповед на клона на Управление 610 (държавна структура, създадена специално от режима, за да осъществява преследването на Фалун Гонг) в Далиан, на нея не и е позволено да се прибере вкъщи, а я преместват от трудовия лагер в градския център за задържане.
 
Причината за това е, че по време на затварянето й в лагера, преминавайки през цялата "програма за идеологическо превъзпитание", жената не само не се е разкаяла за това, че практикува Фалун Гонг, но не се е отказала и продължава да практикува.
 
Два дни преди съдебното изслушване на 30 март съобщават на адвоката на Лиу, че на 1 април в 10:00 часа ще се проведе заседание по нейния случай.
 
В деня на съда половин час преди началото на съдебното заседание пристигат родителите на Лю и адвокатът й. Първоначално охраната не им позволила да влязат в съда, но по-късно се съгласила да присъстват само адвоката и майката, казвайки, че в съдебната зала имало само едно място.
 
Възрастната майка на Лиу започнала да протестира шумно, укорявайки властите, че провеждат тайни съдилища. В резултат на което те позволили на всички да присъстват на изслушването.
 
Според близките на Лю заседанието е продължило около 15 минути, след което председателят на съдебния състав Джян Шяохонг набързо прочел присъдата. По време на съдебния процес адвокатът посочил, че целият ход на разследването е проведен в нарушение на закона, главните доказателства за "престъпленията" са противоречиви, обискът в дома на ответника е проведен незаконно, а в съда свидетелите не са давали свидетелски показания, както и не са били представяни веществени доказателства.
 
Но думите на защитата не били чути. Прокурорът и съдията се позовали на това, че ответничката е била вече подвеждана под отговорност, и че броят на разпространените от Лиу "незаконни материали" е прекалено голям.
 
След края на съдебното заседание близките й поискали от съдията да им даде писмено решение на съда, но съдията отказал и бързо напуснал съда.
 
В комунистически Китай няма независима съдебна власт и решенията на съдиите, особено по чувствителни за управляващия режим дела, в повечето случаи не се взимат в полза на обвиняемия.

Медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) придобива голяма популярност в Китай през 90-те години поради силно позитивния си ефект върху здравето на хората. Скоро след това управляващият комунистически режим в страната установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг надвишава броя на членовете на управляващата комунистическа партия, и при това популярността на Фалун Гонг продължава да расте. Така през 1999 г. Фалун Гонг е обявен за незаконен в Китай. Репресиите и преследването на Фалун Гонг в Китай все още продължават, придружени от арести, затвори и изтезания, които в някои случаи водят до смърт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!