Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Dr. Zhang Tianliang

Арест на топ ченге от Чонгчинг

Сътресение във висшия ешалон на китайския режим

Уанг Лиджун (в средата), бивш ръководител на бюрото по обществена сигурност в Чонгчинг
Според информация, отиването на Уанг Лиджун* (в средата) в консулството на САЩ е било одобрено от централното командване на китайския режим, и най-вече от Ху Джинтао (Hu Jintao) (в дясно), като освен това бе разкрито, че обявената от Чонгчинг т. нар. "профилактична" отпуска на Уанг е лъжа.
* Уанг Лиджун (в средата), бивш ръководител на бюрото по обществена сигурност в Чонгчинг

Шокът в китайските политически кръгове, предизвикан от ареста на Уанг Лиджун (Wang Lijun), започна. На 2 февруари Уанг бе отстранен от длъжността си като ръководител на бюрото по обществена сигурност в Чонгчинг, провинция Сичуан. Слухове в интернет предполагат, че Бо Шилай (Bo Xilai), бивш началник на Уанг, който го повиши и му повери важни задачи, бързо се разграничи от Уанг преди Централната комисия за дисциплинарен контрол да реши да разследва Уанг. Ако това е вярно, то със сигурност би отговаряло на предателския характер на Бо. Въпреки това няма никаква вероятност Комисията да иска да разследва единствено Уанг.

Уанг бе дясната ръка на Бо и бе отговорен за справянето с мафията. След като Бо бе назначен за секретар на градския комитет на комунистическата партия на Чонгчинг през декември 2007 г., той премести Уанг от Джинджоу в североизточната провинция Ляонинг в Чонгчинг през юни 2008 г. С помощта на Уанг Бо разчисти старата чиновническа мрежа в Чонгчинг, основно бивши чиновници, подчинени на предходния партиен секретар, в името на борба с мафията.

Това показва как Бо е разчитал на Уанг. Ако Бо имаше възможността да стане член на Централния постоянен комитет на Политбюро, той със сигурност би запазил до себе си Уанг. С други думи, ако Бо не може да спаси Уанг, той вероятно не може да спаси и себе си от това, което предстои.

Опасните грешки на Бо


Известно е, че Бо не се разбира с други високопоставени служители на Китайската комунистическа партия (ККП). На 11 юни 2011 г. Бо поведе 500 членове на „трупата на червената песен“, които да изнесат представление в Пекин. Нито един от деветте членове на Постоянния комитет на Политбюро не се появи. Бо направи голяма грешка, когато несъзнателно разкри на китайския народ колко е изолиран от чиновниците на високо ниво.

След като се върна в Чонгчинг на 5 октомври той постави калиграфически автограф от Денг Кен (Deng Ken), по-младият брат на Денг Шяопинг (Deng Xiaoping), на първа страница на Chongqing Daily, като начин да покаже подкрепата на Денг към него.

На следващия ден той публикува екслузивно интервю с Ху Джиншинг (Hu Jinxing), братовчед на настоящия китайски лидер Ху Джинтао (Hu Jintao), на втора страница на Chongqing Daily. В интервюто Ху Джиншинг хвали постиженията на Бо. Бо направи втора грешка. Очевидно той не може да получи подкрепата на Ху Джинтао и затова е отишъл при Ху Джиншинг.

На 10 ноември, докато Ху Джинтао бе в Хавай на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, Бо проведе военна маневра от голям мащаб в Чонгчинг. Това бе третата грешка на Бо, която показа неговата непримирима решителност. Докато Ху бе извън Китай, Бо показа на Ху способността си да мобилизира армията. Без значение колко Бо възхвалява ККП и се справя с мафията, Ху може или не може да се страхува от него като съперник. Но този път Бо изпрати съобщение, че е достатъчно способен и решен за военен преврат.

Моментът, в който и двете страни ще поставят картите на масата е неизбежен.

Много хора може да не са забелязали публикация на Xinhua от 15 януари, но тя е важна. Двама високопоставени военни – Шу Цайхоу (Xu Caihou) и Гуо Бошяонг (Guo Boxiaong), зам.-председатели на Централния военен комитет, и Ли Джи’най (Li Ji’nai), директор на Генералния политически департамент на Народната освободителна армия – заявиха, че войската трябва да „следва командването на председателя Ху“. Те казват още, че тяхното становище е, за да се подсигури успешното свикване на 18 Национален конгрес на ККП и покаже, че военната воля по всяко време и при всякакви обстоятелства е да се следва командването на Ху.

След завършването на военното разгръщане на 2 февруари Уанг Лиджун бе отстранен от длъжността си като ръководител на бюрото по обществена сигурност в Чонгчинг.

Неспокоен съюз, бързо разпадане


Ако анализираме веригата от събития по хронологичен ред, бих искал да направя едно предположение. Ху Джинтао вече е решил да се отърве от Бо Шилай и е планирал да се цели първо в Уанг Лиджун. Ако Бо трябва да рискува собствения си живот, за да предпази Уанг, въз основа на споразумение да се прикриват взаимно, те все още биха имали шанс да се борят срещу Ху. Но Бо смята предателството за лесно и бързо, и незабавно изостави Уанг Лиджун, за да защити себе си.

Уанг бе в опасност да бъде убит по всяко време след като бе изоставен от Бо, тъй като той знае прекалено много от тайните на Бо. Следователно най-решаващите мерки, за да се защити, бяха да напусне Чонгчинг.

Виктория Нюленд (Victoria Nuland), говорителят на държавния департамент на САЩ, потвърди, че Уанг Лиджун наистина е разговарял със служители на американското консулство в Ченгду (Chengdu).

Смятам, че Уанг Лиджун е знаел много добре, че е невъзможно американският консул да му предостави политическо убежище. Най-вероятно е отишъл до консулството, за да направи сцена и привлече световното внимание. Напускайки Чонгчинг и оставайки достатъчно дълго в американското консулство, Уанг е подсигурил сигурността си по това време чрез намесата на Пекин.

Няколко новинарски медии в чужбина съобщиха, че кметът на Чонгчинг Хуанг Чифан (Huang Qifan) е отишъл до Ченгду със 70 полицейски автомобила, опитвайки се да отвлече Уанг обратно в Чонгчинг. Но тези, които всъщност са отвели Уанг Лиджун са били от дисциплинарния комитет на ККП. Така Уанг директно излетял за Пекин от летище Shuangliu в Ченгду на 8 февруари сутринта. В отворено писмо, разпространено от негово име, се заявява, че обявява война на живот и смърт на Бо Шилай.

Дори членството в Политбюро в Централния комитет на ККП не може да гарантира сигурност. Чен Шитонг (Chen Xitong), бивш партиен секретар на Пекин, и Чен Лянгю (Chen Liangyu), бивш партиен секретар на Шанхай, бяха свалени от постовете си под предлог за анти-корупция, но истинската причина за отстраняването им най-вероятно е политически вътрешни борби.

Краят, който очаква Бо, е много по-лош от това да не успее да стане член на Постоянния комитет на Политбюро. Тъй като Бо е доказал себе си като жесток и зъл, няма съюзници във висшите кръгове и се е опитал да оцелее в ККП като нарушава правилата на бандата на ККП, няма да бъда изненадан да видя края на политическата му кариера или арест му заради този инцидент.

Epoch Times по-рано съобщи: „Според изтекла информация от американски грами в Wikileaks, докато все още е бил министър на търговията , Бо Шилай се е стремял да стане вице-премиер, когато е бил победен от Уен Джябао (Wen Jiabao) на 17-я партиен конгрес, заради международните дела срещу Бо, повдигнати от Фалун Гонг практикуващи по света. Бо бе понижен до партиен секретар в град Чонгчинг като последна „спирка“ на кариерата му“, гласи грамата.

Бо Шилай преследва жестоко Фалун Гонг практикуващи като кмет на град Далиан (Dalian), управител на Ляонинг (Liaoning) и министър на търговията, а Уанг Лиджун винаги е бил най-активният му оръженосец. И двамата са извършили престъпления срещу човечеството като систематично са отнемали органи от Фалун Гонг практикуващи. Тяхното падение се осъществява като част от политическа борба, но то представя и тежката справедливост за злодеянията, които са извършили срещу Фалун Гонг практикуващи и други хора, докато са се изкачвали по стълбата на ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!