Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Уанг Лиджун предаден на антикорупционен комитет

Уанг Лиджун, началник на Бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг (Chongqing)
Уанг Лиджун, началник на Бюрото по обществена сигурност на Чонгчинг (Chongqing)

Уанг Лиджун (Wang Lijun), китайският чиновник, който разбуни духовете, след като отиде в американското посолство в началото на февруари, е бил предаден на Централната комисия по дисциплинарна инспекция (ЦКДИ) – секретен и мощен партиен орган, който разследва и наказва заподозрени в корупция кадри, гласят репортажи в китайските медии...

Първоначално новината се появи в Caixin, относително либерална медийна компания. Не след дълго тя бе изтрита от сайта, но обстойната статия бе препубликувана на страницата на хонконгската телевизия Phoenix, известна с лоялността си към Пекин.

Китайската Интернет „фабрика за слухове“ твърди, че започнатото срещу Уанг разследване от ЦКДИ е удар на партийните лидери срещу Бо Шилай (Bo Xilai). Според слуховете е възможно Уанг да е сключил сделка с ЦКДИ да предостави информация за Бо, чрез която той да бъде свален, в замяна на по-благоприятно отношение.

Неприятностите с Уанг започнаха на 2 февруари, когато властите на гр. Чонгчинг (Chongqing) оповестиха, че той е преместен на друга длъжност и вече отговаря за културата, образованието и опазването на околната среда. Това е значително и публично понижаване от поста му на зам.-кмет, началник на полицията и най-важното – дясната ръка на Бо Шилай, и е началото на последвалата поредица от събития.

Уанг е известен като публичното лице на кампаниите на Бо Шилай за удари по организираната престъпност. Много от наказанията по време на започналата през 2008 г. кампания обаче са насочени към невинни хора – бизнесмени, които са обвинявани в мафиотска дейност, така че богатството им да може да бъде плячкосано от партийните шефове.
След понижението си Уанг не дава признаци да е смутен. Той посещава Образователния комитет на Чонгчинг и Чонгчингския педагогически университет, където говори свободно за смяната на поста си. „Като зам.-кмет, след като са ми поверени тези отговорности, трябва да се грижа за образователните, научните, икономическите и екологичните въпроси. Има много напрежение в менажирането на микробизнеса и екологичните въпроси. Всяка задача е предизвикателство за мен и добра възможност за трупане на опит.“ Уанг говори спокойно и никой не предполага, че на следващия ден той ще забегне в американското консулство в Ченгду.

Точното време на пристигане и напускане на консулството от Уанг са неизвестни. Впоследствие той е ескортиран до Пекин от зам.-министър на държавната сигурност, според онлайн репортажи.

На 9 февруари срещу Уанг е започнато разследване от Централната дисциплинарна комисия на Китайската комунистическа партия, според репортажа на Caixin.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!