Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Maia Pagan, ChinaUncensored

Китайска конституция или комунистическа измама?

Въпреки, че западните медии са привикнали с лесното приемане на данните, пропагандата и плитките обещания, с които слугите на Китайската комунистическа партия (ККП) се хвалят навсякъде, наяве излиза все повече фактологическа информация идваща от надеждни, независими медийни източници, която ни кара да се замислим относно точността на всичката информация, идваща от днешен Китай...


Цялата "официална" информация изглежда внимателно изчислено и оркестрирано усилие, което да позволи на лидерите да изгряват в слава, без нищо друго да има значение. Но зачитането между редовете представя една различна картина - заблуждаваща, измамна и пренебрежителна към най-основните човешки необходимости.

Китайската конституция е моделирана на основата на конституцията на Съветския съюз от 1936 г., но с няколко специфични разлики. Член 5 от китайската конституция изрично заявява, че "конституцията и законът са върховни над всички организации и лица". Тя обръща дори повече внимание на изясняването на основните права и задължения на гражданите; правото им да гласуват и да се кандидатират за длъжностни позиции след осемнадесет-годишна възраст (с изключение на лишените от избирателни права от закона); тя гарантира свобода на вероизповеданията, както и свободата да не се вярва в конкретна религия, и потвърждава, че религиозните организации и релегиозните въпроси не са обект на чуждо доминиране.

Член 35 провъзгласява: "Гражданите на КНР се радват на свобода на словото, свобода на печата, на събранията, шествията и демонстрациите". Друг сегмент гарантира правото на стачкуване, на свободното слово, на изказването на гледни точки, на организирането на големи дебати, както и на използването на плакати с големи букви.

Освен това конституцията от 1982 г. е доста специфична относно функциите и отговорностите на бюрата и органите в държавната структура. Налице са ясни предупеждения срещу познатите китайски практики, които реформаторите на Конституцията са определили като злоупотреби, като концентриране на властта в ръцете на няколко лидерa и доживотно заемане на лидерски позиции. Освен това, нанесена поправка от 2004 г. гласи, че "законно придобитото имущество на всеки един гражданин не може да бъде нарушавано" и "държавата зачита и защитава човешките права".

Свободният свят бе шокиран, когато ярките репортажи и снимки от клането на площад "Тянанмън" през юни 1989 г. се разпространиха по цял свят. Защо се случи това, когато китайската конституция ясно гарантира правото на сдружаване и свободата от наказание за протестиране?

Отговорът се поднася в "Девет коментара за комунистическата партия” - ККП не е, и никога няма да служи на китайския народ спрямо обнародваната конституция. Тя съществува единствено, за да задържи властта и потисне всяко несъгласие.

80 милиона китайски граждани са били убити от ККП по време на терора, който продължава и до днешни дни. От нелепия "Голям скок напред", когато селяните са принудени да лъжат, че гъските им са порастнали колкото крави и че реколтата им само от няколко акра е голяма колкото планина. до позорната Културна революция; от клането на площад "Тянанмън" до чистката на Фалун Гонг; от прикриването на ТОРС епидемията до отровните млечни продукти, играчки и други стоки; постоянното преследване на уйгури и тибетци, както и християни в домашни църкви.  Една диктатура, която е толкова параноична, действа по този начин, за да запази позициите на абсолютната си власт над китайския народ.

Китайската комунистическа партия действа напълно в противовес на китайската конституция. Срамно е, че светът позволява това да продължава вече толкова дълго време. Последните 60 години на власт на комунистическата партия са нищо друго освен бедствие за китайските граждани.

Силното икономическо влияние на Китай въздейства на света в много аспекти, но осигуряването на каквото и да било хармонично и проспериращо бъдеще на света няма да бъде възможно, ако китайският комунистически режим остане на власт като еднопартийна дикратура.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!