Следвайте "Буднаера" в Телеграм

New Tang Dynasty Television

Директор на китайска телевизия: Журналистите са "работници за пропаганда"

След експлозия в банка в Гансу, Китай, полицията спира журналисти от получаване на информация. 13 май 2011. STR/AFP/Getty Images

Думите на новоназначения директор на Централната китайска телевизия (CCTV) Ху Джанфан (Hu Zhanfan) наскоро изпратиха тръпка надолу по гръбначния стълб на държавните журналисти в Китай: "Някои новинари от CCTV не се определят като работници за пропаганда на партията; вместо това се категоризират като професионални журналисти. Това е фундаментална грешка", каза той.

Ху зае позицията си преди две седмици и оттогава китайските интернет потребители разпространяват направените от него забележки над 10 хиляди пъти в микроблоговете.
"Някои хора мислят, че подчертаването на същността на партията и функцията на CCTV като нейн говорител ще повлияе върху обективността на новините и спазването на правилата на журналистиката при боравене с тези въпроси... това е голяма грешка и е много едностранчиво", каза той в обръщение, по-късно публикувано в статия на държавната агенция Xinhua News.

Ху говори по време на събитие през май, чийто домакин бе Китайската асоциация на националните медии, но само след като той стана директор на CCTV, китайската общественост обърна внимание на забележките му.

Един блогър пише: "Това ясно казва на публиката: CCTV не направи новини, а пропаганда."

Друг даде някои съвети на Китайската администрация на пресата и публикациите: "Те трябва да вземат картите за идентификация на журналистите и да им издадат карти за идентификация на работници за пропаганда."

Бившият репортер на China News Service Гао Ю (Gao Yu) коментира пред NTD, че Ху е бил избран заради неговата готовност да сътрудничи с режима.

[Гао Ю, репортер на China News Service]: "Централният отдел за пропаганда инструктира ръководителите на различните отдели да действат по този начин и изисква от тях да правят нещата така. Техните изисквания за избор на хора са: кой може да ни служи като послушен инструмент? Кой ще каже "нашата медия служи на партията?" Те ще изберат този тип хора."

Китайският режим в момента използва "меката сила" с $7.1 милиарда долара фонд за развитие на държавните медии извън страната. CCTV планира да отвори студия в Северна Америка и Африка и прави явна реклама на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!