Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Западна медицина, китайска медицина, култивация

Не е необичайно за обикновен човек, живеещ обикновен живот, да се разболее. Заради страданието хората правят всичко възможно да избегнат болестите. Ето защо имаме толкова много аптеки, клиники и болници. Има три основни начина за превенция или лечение на заболявания: западна медицина, китайска медицина, и чиггнг (Qigong, култивиране).

В момента западната медицина е основния, или най-популярния от трите начина за лечение на заболявания. Западната медицина се състои от набор от клинични теории и комплект от стратегии за лечение, вариращи между инжекции, хапчета, хирургия, лъчева терапия и др. За лечение на симптомите западната медицина предлага директни, а понякога механични третирания на пациента. Така например, треска се третира с антипиретици, възпаление с антибиотици, а тумор често с операция.

Китайска медицина от друга страна, след процъфтяването й в древни времена и последвалия спад, сега е по пътя на възраждането. Вместо подхода на западната медицина, диагностиката на китайската медицина разглежда човешкото тяло като интегрирана система и използва такива традиционни знания, като тези за меридианите, теорията за Ин и Янг и теорията за Петте елемента.

Със системно и цялостно разбиране на човешкото здраве, лекарите в китайската медицина наблягат на неща, като живеене в хармония с околната среда, както и връзката между съзнанието и тялото.

Например, лекарите на китайската медицина знаят, че силните емоции като гняв може да доведат до увреждане на черния дроб, докато паниката вреди на бъбреците. Ето защо, ефективна профилактика и лечение на заболявания включва не само лекарства, но и корекция на поведението, като се започне от контролиране на промени в настроението и лошия нрав, до избора на балансиран и хармоничен стил на живот, и с тези промени китайската медицина и диагностика може да са по-ефикастни от западната медицина.

Аз имам добра приятелка, професор в колеж, чиято менструация внезапно спря. Тя се чувстваше неудобно и ходи много пъти да се консултира с лекари от западната медицина. Лекарите решиха, че е гинекологичен проблем и й предписаха редица лекарства. Но лечението не работеше. По-късно някой й препоръча да отиде на възрастен лекар по китайска медицина. След преглед този лекар придаде състоянието й на недостатъчно кръвоснабдяване на стомаха. Той й предписа лечение от китайската медицина и то проработи незабавно. Това може да изглежда необичайно - причината за гинекологичното заболяване да бъде стомашен проблем. Но от това можем да видим как един лекар по китайска медицина с по-дълбоко ниво на разбиране за здравето и болестите на човешкото тяло могат да предложат алтернативен лек с успешен резултат.

Чигонг, привидно модерен термин, всъщност се отнася до практикуването на култивация или самоусъвършенстване, което има история от хиляди години. Когато нито западните, нито китайските лекарства работят, хората са склонни да търсят чигонг. За начинаещи може да изглежда, че чигонг включва движения или упражнения, които регулират чи. Едно по-дълбоко разбиране обаче показва, че корените на болестта са в кармата, създадена в миналото. Следователно, за да се излекува фундаментално една болест трябва да се премахнат, или по-точно, да се изплатят кармични дългове, или минали прегрешения. В допълнение се изисква човек да бъде благосклонен и откровен, както и толерантен. Тези три добродетели предоставят най-фундаменталния начин за лечение на болести.

Видях един медицински случай в Тайван, където жена на средна възраст имала рак на гърдата, от което тя гнояла. След като започва да практикува медитационната практика Фалун Гонг, един ден по време на седяща медитация тя видяла една сребърна риба, която таяла дълбока омраза към нея. Оказало се, че в миналото тя е убила рибата и рибата я мрази толкова много, че се е проявила като болест в това измерение.

Но тъй като тя започнала да култивира трите добродетели, Законът на Буда е разрешил проблема между рибата и нея, в резултат на което в това измерение гнойта спира, язвата се излекува и болестта й изчезна.

Друга история, което знам е за лекар, който живее в САЩ. Той е учил китайска медицина в Китай, западната медицина в САЩ, а по-късно започнал да практикува и Фалун Гонг. След напускане на болницата, той отворил частна клиника. Таксата му за пациенти е както следва: за западна медицина - $200; за китайска медицина - $100; за преподаване на Фалун Гонг упражнения - $0. Когато го попитали за тези три цени, той отговорил: "Ако идвате за лечение с помощта на западната медицина, аз трябва да поема пълна отговорност за вашето здраве, затова взимам пълния размер на цената. Ако идвате за лечение с китайска медицина, аз поемам само половината от отговорността, тъй като другата половина поемате вие със собствените си действия, в зависимост от това дали можете да следвате добрия стил на живот, който ви препоръчам. Ако започнете да учите Фалун Гонг обаче ще можете да се грижите сами за здравето си, така че аз ще ви помогна безплатно."

От този пример можем да видим три нива на лечение. Ако наистина искате добро здраве в дългосрочен план, кое бихте избрали?

Feng Ming, zhengjian.org

Преведено от: http://www.zhengjian.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!