Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гао Джишенг мъртъв, твърди Twitter постинг

Гао Джишенг
Гао Джишенг (Epoch Times, снимка архив)

Непотвърдено съобщение за смъртта на правозащитния адвокат Гао Джишенг (Gao Zhisheng) бе публикувано в китайското интернет пространство. Нетизен с псевдоним GuaDai публикува съобщение в Twitter, казвайки: "Смята се, че Гао Джишенг е починал на 15 ноември във Вътрешна Монголия, където е бил задържан. Всеки човек умира в крайна сметка, но когато някой умре в името на свободата, той  остава с нас завинаги"...

Семейството на Гао не е уведомено от длъжностни лица, че Гао е починал.

Този слух за смъртта на Гао идва след години на страдание от изтезания в ръцете на властите. На 44 години, Гао Джишенг е признат за виновен на 22 декември 2006 г. за "подривна дейност" и осъден на 3 години затвор и 5 години условно.

След излежаване на присъдата си, Гао е освободен на пробация, но оттогава е отвличан и освобождаван няколко пъти.

Гао е в неизвестност от април 2010 г. На 15 април 2010 г. Гао Джишенг посещава тъста си Генг Юнди (Geng Yundi) в Урумчи (Ürümqi) и остава в продължение на шест дни. Генг казва, че Гао е бил здрав по това време, но не е говорил с него за състоянието си или как е бил третиран в затвора. Според "Ню Йорк Таймс" той се е обадил на тъста си от летището в Урумчи и е обещал, че ще му се обади отново, когато пристигне в Пекин. От тогава никой не е чувал за Гао.

На 6 април, преди да посети тъста си, Гао дава интервю за Асошиейтед прес, в което той разказва как е бил измъчван в затвора, въпреки че знае, че вероятно агенти по сигурността го подслушват. Асошиейтед прес се съгласяват да не публикуват интервюто, освен ако Гао не изчезне безследно.

Пробацията на Гао официално приключва на 15 август 2011 г. По време на посещението на американския вицепрезидент Джо Байдън (Joe Biden) в континентален Китай в средата на август 2011 г., полицията в Урумчи казва на тъста на Гао, че Гао Джишенг е бил освободен. По-късно полицията му казва да намери жилище за Гао Джишенг. Но Гао така и не пристига и повече новини за него няма.

Гао бе успешен адвокат от Пекин, който бе смятан за "съвестта на китайските адвокати". Той защитава много китайски граждани, изпаднали в немилост пред китайския режим, за което е бил награждаван от чужбина.

Самият той е взет на прицел от режима след като пише три отворени писма с искания към комунистическата партия да спре преследването на духовната практика  Фалун Гонг.

През декември 2005 г. Гао пише и отворено писмо, с което се отказва от членството си в ККП. В заключение на писмото, той пише: "Това е най-гордият ден в живота ми".
Гао е отвлечен през август 2006 г. и хвърлен в затвора преди процеса срещу него през декември за 54 дни, през които е бил измъчван. Освободен на изпитателен срок, той и семейството му са поставени под домашен арест. Той е отвлечен отново на 22 септември 2007 г. и отново измъчван. За тези мъчения той разказва подробно в свое писмо. Отново е освободен в средата на ноември 2007 г. и поставен под домашен арес

През януари 2009 г. съпругата на Гао, Генг Хе (Geng He), успява да избяга от Китай с двете им деца, търсейки убежище в САЩ, за да избягат от интензивния тормоз, на който са подложени.

През февруари 2009 г. Гао отново е отвлечен и измъчван.

По време на битката си с властите Гао продължава да се опитва да говори. Неговото отвличане през 2007 г. вероятно е предизвикано от отворено писмо, което Гао пише до Конгреса на САЩ. В него той осъжда преследването на Фалун Гонг от китайската комунистическа партия и престъпленията срещу човечеството, определяйки Олимпийските игри в Пекин като "тъмна глава в историята на Олимпийските игри... [която] е срам за човешката раса".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!