Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шпионинът, помогнал на Китайската компартия да завладее Китай

Шен Джян (Screenshot from cnhan.com)

През последните няколко години непрестанни скандали привлякоха вниманието към агресивния и често успешен шпионаж, извършван от китайския комунистически режим срещу враговете му. Подобен шпионаж не е новост. Наскоро Beijing Evening News  съобщи за един от най-известните шпиони на Китайската комунистическа партия (ККП), изиграл важна роля в победата на партията над националистите от Куоминтанг (КМТ), предвождани от Чянг Кай-шек (Chiang Kai-shek)...

Светът познава Шен Джян (Shen Jian) като първия посланик на ККП в Индия и като човека, подпомогнат през 1960 г. от Джоу Енлай (Zhou Enlai) да заеме поста пръв посланик на ККП в Куба. Но това, което наистина му помага да се нареди сред най-висшите дипломати, е дейността му като шпионин, извършвана под друго име.

Рожденото име на Шен Джян е Шен Джемин (Zhemin). Джоу Енлай обявява Шен за един от тримата герои на тайното разузнаване: Шионг Шянгхуей (Xiong Xianghui), Шен Джемин и Чен Джонгджинг (Chen Zhongjing) печелят доверието на най-обичния и най-важен военен командир на Чянг Кай-шек, Ху Цунг-нан (Hu Tsung-nan), и тайно предоставят информация за КМТ на ККП.

Шен следва в Пекинския педагогически институт през 1937 г. и през май 1938 г. е тайно вербуван от ККП.

Той се опитва по всякакъв начин да спечели доверието на Ху Цунг-нан и служи като секретар на Младежката лига. Успява да се присъедини към Бюрото по разследване и статистика (БРС) и Централното бюро по разследване и статистика – две важни разузнавателни агенции на КМТ.

Тъй като Шен Джемин контролира тайните агенти на КМТ от Младежката лига на Шанши (Shanxi), той получава достъп до големи количества поверителна информация.

В един случай Ху Цунг-нан нарежда на силите си да окупират даден окръг. Шен Джемин незабавно се свързва с щаба на ККП в Янан (Yan’an) и докладва плана. ККП успява да изтегли войската си и силите на Ху Цунг-нан не спечелват нищо от атаката.

През юни или юли на 1943 г. Чянг Кай-шек нарежда на Ху Цунг-нан да извърши внезапна атака над Янан с намерението да унищожи наведнъж Мао Дзедун и Централния комитет на ККП.

По това време Янан е общо взето празен град, в който е само 30-хилядна войска на ККП. Когато Шионг Шянгхуей и Шен Джемин чуват новината, те незабавно телеграфират на ККП в Янан. Мао Дзедун и Централният комитет на ККП избягват, а Ху Цунг-нан остава с празен град.

Докато Шен Джемин предоставя много разузнавателни сведения на ККП, той е много добър в прикриването си и се ползва с доверието на националистическите сили.

Между 1942 и 1943 г. Централният комитет на КМТ провежда обучение в Джонгчинг (Zhongqing), ръководено от Чянг Кай-шек. Главната му цел е да обучи по-високопоставените офицери от военните и младежката лига в различни провинции.

Чянг Кай-шек лично присъства на церемонията по завършването. Шен Джемин изнася реч от името на всички студенти. Този висок и красив шпионин на ККП е изключителен в публичните речи и прави дълбоко впечатление. След церемонията са му предоставени лични срещи с Чянг Кай-шек в два отделни случая.

След края на войната с Япония през 1945 г. Шен е повишен в полковник в щаба на Ху Цунг-нан и става близък довереник на Ху.

Въпреки че тримата шпиони на ККП, Шионг Шянгхуей, Шен Джемин и Чен Джонгджинг, са под ръководството на Ху Цунг-нан толкова дълго, той изглежда никога не узнава истинската им самоличност.

През 1946 г. Ху решава да изпрати тримата в САЩ с цел шпионаж.

През 1949 г. Шен Джемин и съпругата му се завръщат в континентален Китай. До края на 1949 г. ККП е изтласкала КМТ извън континентален Китай.

Впоследствие лидерът на ККП Лиу Шаочи (Liu Shaoqi) променя името на Шен Джемин на Шен Джян и той се прехвърля от разузнаването към дипломатическата дейност. През 1950 г. Шен Джян служи като пръв посланик на ККП в Индия, а през 1960 г. – като пръв посланик в Куба.

По-късно той заема постовете зам.-генерален секретар на Международния отдел за свръзка на Централния комитет на ККП, зам.-министър на Асоциацията на китайско-кубинската дружба, старши член на Института по съвременни международни отношения и професор в Китайската школа по външните работи.

Шен Джян умира през март 1992 г. в Пекин.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!