Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Hsin-Yi Lin & Gisela Sommer (Epoch Times)

Потресаващ блог на Xinhua: Трудно е да лъжеш света всеки ден

Блог на новинарската агенция Xinhua, поддържан от неин служител, наричащ себе си „просто едно от партийните кучета“, „полудя“ в китайското виртуално пространство...

„Лесно е да излъжеш веднъж, но не е лесно да лъжеш всеки ден, а по-трудното е да лъжеш целия свят ежедневно. Не ме питайте кой съм – аз съм просто едно от партийните кучета“, гласеше входящата колона на блога Renren.com вечерта на 2 ноември.

Откровеното признание предизвика буря в китайското виртуално пространство. Веднага с появата на блога той бе копиран и цитиран навсякъде, съобщава радио Sound of Hope (SOH).

 „Това не е ли разкриване на поверителна информация“, чуди се блогър.

 „Доколкото мога да си спомня, това е първият път, в който Xinhua News казва истината“, коментира в мрежата „Sunkissed Fruit“.

Потребителят „Wind Wave Lake“ посочва, че макар това да е публична тайна, фактът, че информацията идва от самата Xinhua, е исторически. „Чудя се дали властите ще подмокрят гащите“, пита се той.

Публикацията на Xinhua бързо изчезва от сайта Renren, информира радио SOH.

Китайската комунистическа партия (ККП) създава Xinhua през 30-те години, за да разпространява партийната си пропаганда. Тя все още е управлявана от китайския комунистически режим и се е разраснала в мултимедийна компания с офиси по цял свят.

Не е тайна, че Xinhua е „устата“ на ККП и често нагажда и фабрикува новини, така че да посрещат нуждите на режима.

Марк Нюхъм, британски репортер на свободна практика, е работил в пекинския офис на новинарската агенция през 2004 г. В книгата си „накуцващи прасета и циркът с петте кръга“, публикувана тази година, той описва опита си с думите, че смята Xinhua за центъра на пропагандната машина на ККП.

Изтъкнатият китайски икономист Хе Чинглян (He Qinglian) сподели пред SOH, че всяка една официална медия в Китай служи само на една цел: да бъде „уста“ на партията. Тя е под контрола на ККП и целта на репортажите й е да хвали политиката и работата на ККП.

Xinhua е известна и с връзките си с китайските разузнавателни служби, разказва Мишел Жуно-Катцуя (Michel Juneau-Katsuya), бивш старши служител от китайското разузнаване, пред изданието Canadian Press. „В общи линии, това е прикритие. Не говорим само за хора, сътрудничещи на разузнаването. Говорим за хора, обучени за агенти на разузнаването с цел действия в чужди държави“, каза той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!