Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wang Hongliang (Epoch Times)

Китай: "Образователни центрове", места за мъчения и смърт

Жена от Сичуан в 50те е била насилствено вкарана от китайските власти в така наречения Правен образователен център за промиване на мозъка. Десет дни по-късно, тя е мъртва, а тялото й е синьо-черно от побой...

Г-жа Уан Мингронг, главна сестра в Болницата за рехабилитация на Ченду, е била отвлечена на 7 септември, защото практикувала медитативната практика Фалун Гонг. Похищението било осъществено от персонал на прословутото Управление 610, осъществяващо преследването на Фалун Гонг в Китай, и от служители на местната полиция и кварталната комисия, вид служба за шпиониране, която се занимава със следенето на кой какво прави в квартала.

Входът на Правния център за образование в Ченгду Сити, без никаква табела и с обикновено заключена врата.
Входът на Правния център за образование в Ченгду Сити, без никаква табела и с обикновено заключена врата. (Minghui.org)

Уанг е била отведена в Правния образователен център в Ченгду Сити, институция за задържане и промиване мозъка на практикуващите Фалун Гонг.

Човек, запознат със случая на Уанг и пожелал анонимност, каза че Уанг е започнала гладна стачка в знак на протест срещу незаконното задържане. Тогава е била брутално бита и насилствено хранена чрез сонда. Десет дни по-късно Уанг е вече мъртва. Цялото й тяло е било синьо-черно, но точната причина за смъртта остава неизвестна.

Поради натиск от местното Управление 610, семейството на Уанг не се осмелява да разкрие подробности за смъртта й и много от нейните приятели не са били информирани за нейната смърт. Тялото й е кремирано на 23 септември.

Когато Epoch Times се свърза по телефона с Правния център за образование в Ченгду Сити, Ли Фенг и Ю Декай, двете главни отговорни лица, не вдигнаха телефона. Друг служител, жена с презиме Бао, веднага затвори телефона. Обаждания до заместник-началника на местното полицейско управление, Уанг Шуефенг, също не доведоха до получаването на информация.

Уанг започва да практикува Фалун Гонг (Фарун Дафа) през 1998 година. По това време между 70 и 100 милиона китайци от всички сфери на живота, включително висши комунистически кадри, практикуват Фалун Гонг, според официалните данни на режима.

На 20 юли 1999 г. Джянг Земин (Jiang Zemin), тогавашен глава на Китайската комунистическа партия (ККП) и на Китай, издава заповед да се унищожи Фалун Гонг. Управление 610 е създадено като надсъдебна агенция, която като част от ККП да работи за реформирането на практикуващите Фалун Гонг, използвайки всякакви мерки, включително изтезания и смърт, според уебсайта на Информационния Център на Фалун Дафа (faluninfo.org).

През годините от 1999 г. насам, Уанг е често подлагана на преследване, за да я заставят да се откаже от Фалун Гонг.

Правният образователен център в Ченгду Сити се намира в гр. Цайуан, окр. Хуачяо, обл. Шинджун. Отвън сградата няма надписи и табели, дори няма номер и име на улицата. Входната врата е обикновено заключена.

Много случаи на жестоки изтезания и убийства на практикуващи Фалун Гонг са се случили тук през последните осем години, твърдят докладите на Clearwisdom.net, уебсайт, поддържан от практикуващи Фалун Гонг.

Напълно здравият Шие Дечинг преди да бъде отвлечен и отведен в център за промиване на мозъка, където умира само след 20 дни.
Напълно здравият Шие Дечинг преди да бъде отвлечен и отведен в център за промиване на мозъка, където умира само след 20 дни. (Minghui.org)

Г-н Шие Дечинг, пенсиониран инженер практикувал Фалун Гонг, е починал 20 дни след като е бил отвлечен от властите на 29 април, 2009 г. и отведен в Правния образователен център в Ченгду.

Шие е казал на семейството си, че е бил инжектиран с неизвестна субстанция. След смъртта му двете му ръце са били почернели, с трупът му също е почернявал постепенно.

Г-жа Тан Шаолан, млада работничка в памучна фабрика в Сичуан, е била отвлечена и също отведена за промиване на мозъка в Правния образователен център в Ченгду, през септември 2003г. Шестнадесет месеца по-късно, на 25 януари 2005г., Тан е върната в  общежитието на фабриката. Нейните колеги установили, че тя няма изражение на лицето и не реагира при повикване на името й. Тя е била в кататонно състояние и не е могла да говори за преживяванията си в центъра на Ченгду.

Други две практикуващи Фалун Гонг, г-жа Уанг и г-жа Ли, също са били отвлечени и отведени в подобни центрове за промиване на мозъка.

Уанг каза пред Epoch Times, че тези така наречени "центрове за правно образование" са по цялата страна. Те са всъщност незаконни институции, специално създадени от ККП за промиване на мозъка и преследване на практикуващи Фалун Гонг. Тези центрове използват всякакви видове брутални средства, за да се опитат да принудят практикуващите Фалун Гонг да се откажат от практиката си.

"Центровете за промиване на мозъци оперират тайно и много малко хора знаят за тях”, казва Уанг. „Те не са наблюдавани от обществото и са недосегаеми от закона на страната. Твърди практикуващи Фалун Гонг се затварят в центровете за промиване на мозъка за дълги периоди от време, а някои са брутално измъчвани и убивани", сподели тя.

Уанг е била отведена в център за промиване на мозъка в Гуанджоу през февруари 2009 г.. Тя каза, че не е минала през законова процедура, не й е показан юридически документ и никой не уведомил семейството й. Дълго време семействата й не е имало представа къде се намира тя.

Г-жа Ли каза, че тя е била отвличана и отвеждана в центрове за промиване на мозъка пет пъти.

"Точно като трудовите лагери и затворите, центровете за промиване на мозъка често изтезават жестоко практикуващите Фалун Гонг. През 2002 г. аз бях подложена на особено жестоки изтезания, където бях здраво вързана с въжета за дълъг период от време. След това в продължение на три години имах трудности да стоя изправена", каза Ли.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!