Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Нова книга разкрива тайни на ККП

Ричард Макгрегър, бившият ръководител на пекинския офис на Financial Times, който е бил дългогодишен жител на Пекин и Шанхай, е и автор на новоиздадената книга „Партията: Тайният свят на китайските комунистически управници“. Базирана на личния опит на Макгрегър и анализа му на политическите и икономическите събития в Китай, книгата успешно разкрива истината за Китайската комунистическа партия (ККП). Тайванската компания Liangjing е издател на китайското издание и получава голямо медийно внимание. Според Liangjing книгата е забранена от ККП.

В книгата Макгрегър описва ККП като манипулатор зад кулисите, който е навсякъде и контролира всичко. Езикът й е лесноразбираем и хумористичен. Авторът разкрива, че ККП се крие зад своите правителство и компании и контролира всичко, свързано с политиката и икономиката в континенталната част.

Той продължава с това, че като управляваща Китай ККП не само контролира всички правителствени нива, от големите градове до малките градчета, но и медиите, армията и държавните религии. Дори и големите държавни предприятия трябва да й се подчиняват. Тя има властта да назначава всички  висши ръководни кадри на държавните предприятия, много от които са напред в годишната класация за най-добрите 500 американски компании на сп. Fortune.

Макгрегър обяснява защо много проницателни западни и тайвански предприемачи са подмамени от добрия външен вид и впечатляващите названия на чиновниците и предприемачите от континенталната част. Дори медийният магнат Рупърт Мърдок е бил подведен. Веднъж той казва, че всеки път, когато посещава Китай, не вижда никакви членове на ККП.

В действителност почти всеки, с когото Мърдок се е срещал по време на визитите си, е имал връзки с ККП. Макгрегър пояснява: „Бидейки манипулаторът зад кулисите, ККП прави всичко възможно, за да скрие участието си, което създава много противоречиви и парадоксални феномени.“

Рик Карю, колумнист от Wall Street Journal, прави преглед на книгата на Макгрегър и я описва като учебник за начинаещи, разискващ скритите политически цели на ККП в света на бизнеса. По думите му мениджъри от големи китайски предприятия поставят политическите цели над приходите. Всъщност тези мениджъри са секретари, поставени в тези предприятия от ККП. Въпреки че работят за съответните предприятия, те не слушат борда на директорите. Вместо това се подчиняват на неясната организация на ККП – Централният организационен отдел.

Карю е на мнение, че за чужденците е трудно да разберат колко мощна в действителност е ККП в Китай, защото в никоя друга държава няма такава организация. Чужденците нямат никаква представа как работи един партиен секретар. Според Макгрегър ККП е потаен, корумпиран режим, враждебен към природните и създадените от човека закони и изключително отмъстителен.

В книгата си Макгрегър обяснява и как ККП контролира Китай и защо превръща всички повдигнати срещу корумпирани партийни членове обвинения във „вътрешни работи“.

Според него в последно време ККП изглежда се е заела да гради нов имидж и е заинтересована от борбата с корупцията. Но всеки член на ККП, който се е борил с корупцията, сега е обвинен в корупция. Партията пропагандира равенство, но когато се стигне до въпроса за печалбите, тя не е по-добра от която и да е друга азиатска държава. По думите на автора ако човек може да надникне във вътрешните дела на ККП, ще осъзнае, че Китай се представя като комунистическа държава повече, отколкото изглежда.

Западните медии дадоха много добри отзиви за книгата на Макгрегър. Washington Post я описва като ярък и проницателен анализ на ККП – режим, който се придържа към потайността като към някакъв неоспорим принцип или право.

Почетният професор на Харварския университет, Гао Юи, посочва, че Макгрегър разкрива тайните на ККП, като обяснява как тя управлява Китай и партийните членове, контролира армията и прониква в практически всеки бизнес. В бъдеще всеки ще трябва да се справя с изгряващата мощ на Китай. Ако искате да разберете истинското лице на ККП, „Партията: Тайният свят на китайските комунистически управници“ е задължително четиво.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!