Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Китайски военни атакуват Фалун Дафа уебсайтове

В предаване посветено на военни технологии Централната китайска телевизия (CCTV), показа двама служители на Китайската народо-освободителна армия (PLA) атакуващи Фалун Дафа уебсайтове в САЩ.

Това привлече вниманието на американските медии и военно изследователски институти. Wall Street Journal и Гласът на Америка (VOA) отразиха случая. Преди това официалният уебсайт на китайските власти отрече да провежда атаки срещу уебсайтове на други страни.

В своето шоу "Военни технологии" от 16 юли CCTV излъчи "Задава се кибер буря" и прикани Ду Уенлонг, военен експерт, да обясни използването на кибер атаките за военни операции.

При демонстриране на софтуер за кибер атака, изненадващо в менюто се показа "Фалун Дафа в Северна Америка", "Фалун Дафа уебсайт", "Мингхуей" и други уебсайтове на Фалун Дафа. Тогава Ду премести курсора към бутона "Атака", и го кликна за атаката.

Wall Street Journal съобщава, че Андрю Ериксон и Габе Колинс от организацията за воененни анализи "China SignPost" публикуват доклад на 27 август след като специално анализират това видео. Ериксон е доцент в Института по китайски морски изследвания към Военноморския колеж на САЩ. Колинс е експерт по безопасност в сферата на руските и китайски стоки.

Двамата военни анализатори казаха, че въпреки остарелите от десетилетие методи за атака в тази демонстрация, това е първото явно доказателство от официални източници на Китайската комунистическа партия (ККП). То оборва предишните изявления на Пекин, че никога не е извършвал каквато и да било форма на хакване в чужбина. Ериксон и Колинс вярват, че разкриването на този тип информацията е много важно.

Пекинския конституционен учен Чен Йонгмиао заяви, че не е изненадващо, че ККП мисли по един начин, а действа по друг. От друга страна, ККП вижда Фалун Дафа уебсайтовете като свои основни хакерски цели, което показва, че Фалун Дафа е гръбнакът при насърчаването на Интернет свободата.

Чен Йонгмиао: "Фалун Дафа уебсайтовете допринесоха значително в насърчаването на информационна Интернет свобода в Китай. Например, "динамичната мрежа" и много прокси софтуерни продукти са разработени от практикуващи Фалун Дафа за насърчаване на международната Интернет и информационна свобода. Така че не е изненадващо, че ККП се избира (Фалун Дафа уебсайтове) като цел на своите атаки."

Китайски активисти за човешки правата са създали уебсайта 64Tianwang.com, чийто сървър се намира в САЩ, и многократно е бил атакуван от хакери.

Пу Фей, доброволец от 64Tianwang.com каза, че тъй като китайските военни се издържат от данъкоплатците, техните цели би трябвло да са вражески военни обекти, а не уебсайтове на Фалун Дафа или на активисти за човешке права.

Пу Фей: "Ако PLA атакува военните онлайн цели на други страни, можем да ги разглеждаме като нормални действия за национална защита. Ако обаче атакува Фалун Дафа уебсайтове, 64tianwang и други уебсайтове, очевидно тя се опитва да постигне политическо потискане с военни средства."

Пу каза, че китайското и американското правителства следва сериозно да обърнат внимание на това. Пу заяви, "Ние мислим, че китайското правителство трябва да даде ясно обяснение за станалото. Дали това е само демо видео или истински материали, използвани за обучение? Надяваме се също, че правителството на САЩ ще има ясно защитно отношение към тези "чувствителни сайтове" особено тези, които са свързани с демокрацията и свобода в Китай, като уебсайтовете на Фалун Дафа и 64Tianwang.com, които се фокусират върху демокрацията и свободата."

Китайското министерство на отбраната оповести през май, че е сформирало отдел за уебсайт отбрана, състоящ се от около 30 души и наречен "Синя армия". То настоя, че това е само за целите на отбраната. Въпреки това, чужди длъжностни лица по сигурноста и чуждестранни експерти по Интернет сигурност вярват, че значителна част от военните и корпоративни уеб атаки идват от Китай.

Компанията за Интернет сигурност McAfee Inc. заяви през февруари 2011 г. "От 2009 г. насам, заподозрени хакери от Китай са атакували пет мултинационални енергийни компании и са извършвали шпионаж в мрежата. McAfee публикува доклад през август 2011 г., че определена "нация" е планирала в продължение на много години мащабни мрежови атаки сръщу много организации, включително агенциите на ООН, тайванското правителство и Международния олимпийски комитет."

През юли 2011 г., Пентагонът обяви нова Интернет военна политика, която класифицира кибер-атаките като проблем на националната сигурност. Освен това, САЩ не изключва бъдещи контраатаки.

NTD репортери Qin Xue and Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!