Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: С партията или народа?

На среща с представители на Хонконг директорът на Бюрото по въпросите за Хонконг и Макао към Държавния съвет на Китай, Уанг Гуангя, заяви, че бъдещият главен администратор на Хонконг трябва не само да бъде "патриот на Китай и Хонконг", но и да притежава "социална приемливост". Коментатори изтъкнаха, че пекинският т. нар. "патриотизъм" означава "любов към Китайската комунистическа партия (ККП)". А "социалната приемливост" изисква приемане на общественото мнение. С други думи, бъдещият главен администратор ще има двама началника – ККП и народа на Хонконг.

Според Deutsche Welle на 11 юли, когато Уанг Гуангя, директор на Бюрото по въпросите за Хонконг и Макао към Държавния съвет, се е срещнал с представители на про-пекинската Хонконгска федерация на търговските обединения в Пекин, Уанг е заявил, че бъдещият главен администратор на Хонконг трябва да отговаря на три изисквания, включително патриотизъм към Китай и Хонконг, силни управленчески умения и способност да получи широка обществена подкрепа.

Албърт Хо, хонконгски законодателен съветник и лидер на Хонконгската демократична партия, посочи, че коментарите на Уанг наподобяват безочливото изявление, че главният администратор е назначаван от ККП, а не е избиран от народа на Хонконг.

Албърт Хо (лидер на Хонконгската демократична партия): "Главният администратор не трябва да бъде избиран от правителството, а от народа. И не смятам, че чиновниците от Бюрото по въпросите за Хонконг и Макао трябва да се намесват с някакви изисквания. Главният администратор би трябвало да спечели избирането си чрез гласуване."

Чинг Чеонг, известен медиен професионалист в Хонконг и бивш главен кореспондент в Китай за сингапурския Straits Times, е бил хвърлен в затвора за 3 години от ККП. По думите му при настоящата система ако човек не е поддръжник на ККП, не може да стане кандидат за главен администратор.

Чинг Чеонг (дългогодишен медиен професионалист): "Патриотизмът към Китай и Хонконг означава, че кандидатът трябва да е довереник на Пекин. Другите му способности и приемането му от народа са второстепенни. Най-важното е той да обича ККП. ККП има много специален възглед относно патриотизма. За нея любовта към Китай се равнява на любов към ККП и на подчинение на ККП. При тези обстоятелства приоритет на главния администратор на Китай е да се подчинява на ККП."

Хо заяви, че компартията е една от различните политически партии. Ако Китай и Хонконг искат да се придвижат към демокрацията, те не би трябвало да са пристрастни към никоя политическа партия.

Хо: "В очите им, ако не подкрепяте управлението и лидерството на ККП, вие не подкрепяте Китай или правителството. Това е най-големият проблем. Логиката им е погрешна. Защото смятат, че според Конституцията Китай е ръководен от ККП, така че можете да бъдете патриоти само ако подкрепяте лидерството на ККП. И това е нещо, което ние не можем да приемем."

При сегашната система за главния администратор на Хонконг ще гласува 1200-членен "изборен комитет" и резултатите ще се предават на Пекин за одобрение. Според Хо изборният комитет не е демократичен, защото по-голямата част от членовете му са под влиянието и контрола на ККП. Затова резултатите от избора на главен администратор зависят от един единствен фактор, а именно, "кой е подкрепян от комунистическата партия".

Цанг Кин-шинг (съветник от Съвета на хонконгска Източна област, избирателен район Ле Канг): "В общи линии 1200-членният избирателен комитет не може да представлява народа на Хонконг. В Хонконг има над 3 млн. избиратели. Защо те не могат да гласуват? Комитетът е измама; той е назначен от ККП."

Според хонконгския Economic Daily News, трите стандарта на служителите на ККП предразполагат за конфликт. Прилагайки и двете, "патриотизъм" и "социално приемливост", означава, че главният администратор ще има двама босове - ККП и народа на Хонконг. Когато двамата босове имат значително различие в мненията, главният администратор ще е изправен пред дилема.

Най-очевидният пример е бившият главен администратор, Тунг Чи-Хуа, който бе принуден от ККП да наложи член 23 през 2003 г. Но народът на Хонконг се противопостави силно на този член и половин милион души излязоха по улиците на 1 юли. Една година след това Тунг трябваше да подаде оставка.

Economic Daily News коментира, че последния инцидент по време на междинните избори на законодателната комисия показва, че ККП се страхува от прикрит референдум. Така че правителството на Хонконг прави всичко възможно да забрани междинните избори на правителството.

Тъй като това не се приема от хората, на 1 юли броят на лицата участвали в протестен марш е най-големият за последните шест години.

Това е показателно за конфликтите между ККП и народа на Хонконг. Автократичният стил на ККП е противоположен на това, което хората на Хонконг смятат за демокрация.

Който и да е следващият главен администратор, разликата между ККП и народа на Хонконг няма да бъде преодоляна. Ако Китай пак се опитва да наложи член 23, това ще предизвика сериозна реакция в Хонконг.

NTD репортери Qin Xue и Xiao Yan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!