Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen (Epoch Times)

Китай: Интернет без цензура… само за чужденци

Чончинг, голям град в Североизточен Китай, най-известен с антиките на своя нео-маоистки началник Бо Шилай, скоро ще има свободен достъп до Интернет – макар че невсеки ще може да му се радва.

Статия от 17 юни в Southern Weekend съобщава за подготовката на специална зона, свободна от китайския „Велик Файъруол“; но тя ще обслужва единствено международни корпорации и ще е стриктно изолирана от останалата част от страната.

Материалът привлече солидно внимание в китайската Интернет общност. Според текста въпросната „Облачна зона“  (съкратено от Международна офшорна зона за облачни изчисления със специален мениджмънт / Offshore Cloud Computing Special Management District) ще бъде построена в областта на чончингското двуречие и ще е с площ до 10 кв. км.

Облачните изчисления са нова изчислителна технология в IT индустрията и предоставят огромни бизнес възможности. Поради строгия контрол на режима над достъпа до Интернет китайският пазарен дял в тях е нулев.

Мрежата на Облачната зона ще свързва към Интернет пряко, заобикаляйки файъруола на китайския режим; по този начин чуждите инвеститори ще са в състояние да извършват офшорни информационни услуги, свободни от цензурата на властите.

Персоналът обаче ще трябва да преминава през стриктни проверки за сигурност, за да влезе в зоната.

Новината предизвика разгорещена дискусия в Интернет.

„Свободата на информацията се е превърнала в лукс, който може да бъде намерен единствено в зоната от 10 кв. км.; властите би трябвало да се засрамят“, коментира блогър.

„Това е просто ново чуждестранно заселване, но в ерата на Интернет, и историята се повтаря“, пише друг.

„Облачната зона е Интернет версията на „С китайци и кучета – дотук““, посочва трети, имайки предвид знаците, поставяни в чуждите селища през 19-ти и 20-ти век.

И докато Пекин одобри развитието на специалната зона, други агенции в обширната китайска комунистическа бюрокрация започнаха да набелязват собствените си изисквания.

Например на специалната зона ще бъде разрешено единствено да обработва данни и да ги изпраща. Нецензурирана ще е само информацията, обработвана от задгранични международни компании, докато клоновете на тези компании в Китай няма да ползват същите привилегии. Данните, обработвани извън специалната зона и вътре в нея, ще бъдат стриктно разделяни. А властите си запазват правото произволно да инспектират обработваната информация във вътрешността на специалната зона, според репортажа на Southern Weekend.

„Тези изисквания може да изглеждат прости, но осъществяването им не е лесно. То означава, че Чончинг трябва да изготви нов набор от правила, за което няма прецедент“, посочва репортажът.

Какъвто и да е случаят, повечето нетизени се надяват „Облачната зона“ скоро „да се разрасне до 9,6 млн. кв. км., позволявайки на всички китайци и китайски компании да се радват на същото отношение“, както пише блогър.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!