Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Побой и изтезания над китайски правозащитен адвокат и съпругата му

Писмо, изпратено от съпругата на слепия адвокат на човешките права Чен Гуанченг (Chen Guangcheng) до приятел, описва продължителните побои, нанасяни над нея и съпруга й, както и тормоза, на който е било подложено цялото семейство в ръцете на местни чиновници.

Чен придобива световна известност с дейността си по разобличаване и прекратяване на принудителните аборти и стерилизации, причинени от политиката за „едно дете“ на китайския режим. Този негов труд е възнаграден от властите с 51 месеца затвор, където според сведенията Чен е бил подложен на многократни изтезания. Той е освободен на 9 септември 2010 г., но остава под домашен арест.

Побой и изтезания над китайски правозащитен адвокат и съпругата му
Снимка от 28 март 2005 г. на слепия активист Чен Гуанченг със съпругата му и детето им пред дома им. (STR/AFP/Getty Images)

Писмото описва как на 18 февруари голяма група под командването на местен служител на Китайската комунистическа партия (ККП) нахлува в дома на Чен. Той и съпругата му, Юан Уейжинг (Yuan Weijing), са бити и изтезавани в продължение на два часа. Когато шайката си тръгва, двамата установяват кражба на техни вещи. След побоите им е отказано медицинско лечение, с изключение на една инжекция, поставена на Юан.

При следващи нахълтвания в дома на Чен чиновници на ККП открадват още вещи – включително играчките на малката им дъщеря и бастуна, използван от Чен, за да ходи; те покриват прозорците с метални капаци и съсипват телевизионната им антена. Майката на Чен, която работи като фермер, сега е следена от трима агенти по сигурността, където и да отиде.

Писмото на Юан завършва с опасения за влошаващото се здраве на Чен и с надеждата, че техни приятели могат да предприемат правни действия от тяхно име.

Посочените в писмото злоупотреби очевидно са репресивна мярка в отговор на видеоматериала, изготвен от Чен, в който той документира условията на домашния арест, на който е подложен със семейството си след освобождаването му от затвора. Това видео е било предадено на правозащитната организация ChinaAid от симпатизиращ местен чиновник и бе публикувано на сайта на ChinaAid на 9 февруари.

Според президента на ChinaAid, Боб Фу (Bob Fu), цитиран на сайта на организацията, едночасовият видеоматериал показва, че Чен „живее в ужасни условия, откъснат от всякакъв външен контакт и задържан незаконно в дома си“.

Писмото на Юан бе публикувано на сайта на ChinaAid на 16 юни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!