Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: "Обръщане хода на историята"?

2011 г. е 100-годишнината от Шинхайската революция. Режимът на Република Китай в Тайван следва демократичните процеси, заложени от Сун Ятсен: от военната администрация до властта и конституционната администрация. Китайската комунистическа партия (ККП) обаче сваля правителството на КМТ и завзема властта чрез насилие. Според някои коментари ККП е поела пътя на диктатура, която е срещу демокрацията, законовото управление и мира. Мнозина смятат, че ККП е тласнала Китай срещу течението на историята.

Китайският Global Times публикува материал на 13 юни, според който понастоящем някои китайци пропагандират използването на насилие в борбата срещу социални неправди и "да си срещу ККП" е обръщане хода на историята. То ще доведе сегашeн Китай, управляван от т. нар. "закон и власт", до предишен етап на живот и смърт.

Политическият коментатор У Фан посочи, че ККП е свалила правителството на КМТ преди 60 години, но не позволява на други да свалят нея и заклеймява тези, които опитват, като "обръщащи хода на историята".

У Фан: "ККП е срещу историята. Тя е избила толкова много хора. Лидерите на КМТ не убиваха толкова. Императорите от династията Чин не убиваха толкова. С индустриализацията въздухът, земята и водата са замърсени. Можем да изредим всичките им (на ККП) престъпления.

Статията на Global Times отбелязва: "От древни времена общество, базирано на зло отмъщение, е смъртоносно препятствие. В ерата на Интернет то има още по-силно влияние."

Според У Фан протестът в гр. Зенгченг в Гуанджоу и експлозиите във Фуджоу, Джянгши, не са изолирани случаи, а част от серия събития. Той предполага, че хората не могат да търпят повече и започват да се пробуждат.

У Фан: "Днес хората протестират срещу ред неща, включително икономическия спад, безработицата и покачването на цените. Хората търсят начини да изразят гнева си. Те започват да се пробуждат! Global Times се опитва да омаловажи тежкото положение и да го прикрие. Но не може да прикрие действията на хората."

Лан Шу заяви, че статията на Global Times е пълна с пропуски. Така нареченото "управление на закон и власт" е противоположно на реалността, Тъй като този, който унищожава законовото управление, е самата ККП. По думите му конфликтите ще се засилват; хората мразят ККП.

Лан Шу: "Всички китайци знаят, че няма "законово управление" в Китай. Има само "управление на ККП", ККП е над закона. За да се придвижи Китай към "законовото управление", трябва да изоставим ККП.

Материалът на Global Times, озаглавен "Против историята е да си срещу ККП", се надява т. нар. "водещо общество" на Китай да наруши мълчанието. Статията гласи: "Онези, които поставят под въпрос законните разпоредби, са само малък брой." Според Лан Шу материалът не казва ясно къде да бъде намерено преобладаващото мнение в Китай.

Лан Шу: "Какво е водещото обществено мнение? В Китай то е на който има най-силния глас. Разбира се, ККП има най-силния глас. Тя контролира всички медии. Така че в земя без свобода на пресата, как може човек да знае кое е водещото обществено мнение?"

Според него целта на статията е да наложи легалността на режима на ККП.

NTD репортери Zhou Yulin и Zhou Ping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!