Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Възрастна Фалун Гонг последователка гладува в китайски затвор

Възрастната последователка на Фалун Гонг, Ши Фен, гладува повече от 10 дни в изправително трудов лагер в Китай, в знак на протест срещу незаконното й задържане. Здравето й е в критично състояние. Силно притеснени, близките й се обръщат с молба за помощ.

60 годишната Ши Фен била арестувана на 17 май близо до стадиона в град Хуайан, провинция Дзянсу, докато раздавала на хората материали, разказващи за преследването на Фалун Гонг практикуващите от комунистическия режим в Китай, продължаващо вече 12 години.

Роднините й разказват, че Ши първоначално била изпратена в център за задържане в района на Хечинхе. Те отишли там, но били излъгани казвайки им, че Ши скоро ще бъде освободена. Когато близките й се върнали да я приберат, полицаи им съобщили, че е преместена в женски изправителен лагер в Дзянсу.

Нямало съд и присъда, срока на задържане също бил неизвестен. Няколко дни по-късно Ши обявила гладна стачка в знак на протест срещу незаконните действия на властите и срещу незаконното й задържане.

С големи усилия, близките й успели да се договорят с администрацията на лагера за свиждане с Ши. Те забелязали, че тя е силно изтощена и слаба. Но на уговорките им да прекрати гладуването, тя отвърнала: „Изправителен лагер – това не е мястото, където трябва да бъда”.

И в момента Ши продължава гладната си стачка, властите не предприемат нищо. По думи на близките й, животът й вероятно е в опасност. Те призовават всеки, който може, да помогне.

Това е вторият арест на Ши за времето, в което практикува Фалун Гонг. За пръв път тя била арестувана на 1 май 2009 година в интернет-кафе, докато се опитвала да посети забранен в Китай международен сайт на Фалун Гонг. Тогава тя била бита в полицейския участък и задържана 15 дни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!