Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Изненада: 'Мао на колене'

Неотдавна статия в блог бе широко разпространена сред китайските читатели. Статията показва статуя на коленичилия Мао Дзедун. Нетизени коментират, че падането на Мао Дзедун на колене е неизбежно. Коментатори изтъкват, че критиката към Мао Дзедун става популярна, но че за ужасния Мао дори "покаянието" не би намалило престъпленията му.

В тази статия, озаглавена "Покай се, Мао Дзедун!", най-интригуващата част е статуя на коленичилия Мао. На нея Мао коленичи с дясната ръка на гърдите си в покаяние.

Статията гласи: "Мао Дзедун унищожи 5000-годишната китайска култура, изби 80 млн. живота, опустоши безмилостно хуманността, заставайки начело на трите смъртоносни чудовища на 20-ти век (Мао, Сталин и Хитлер). Той бе атеист и не се страхуваше от нищо. Наричаше се "бог" и вярваше, че е всемогъщ.

Статията заявява: "[Мао Дзедун] трябва да коленичи пред китайския народ, китайската култура и цялото човечество, и да се покае!"

Жертва на кампанията срещу десните, г-жа Ян Тунфу смята, че все повече хора приемат Мао Дзедун за тиранин.

Ян Тунфу: "Много хора вярват, че Мао Дзедун е никой и че не струва. Все повече хора, не само бивши жертви, а много други, включително интелектуалци и много обикновени хора, също признават това."

Г-жа Ян Тунфу посочи, че за низък човек като Мао Дзедун покаянието е издигане. Дори той да се покае, това не би заличило греховете му.

Бившият репортер от Bijie Daily Ли Юанлонг каза пред NTD: "Мисля, че за човек като Мао не е въпрос на заслуги и слабости, а как да си разчистим сметките относно злите му престъпления. Всъщност аз намирам, че тази бронзова статуя възхвалява Мао Дзедун. Човек като Мао никога не би се покаял доброволно."

От събранието в Зуни през 1935 г. до смъртта си през 1976 г. Мао е върховен лидер на ККП. По време на управлението му десетки милиони китайци умират от неестествена смърт. Само през Културната революция ½ китайски семейства са подложени на преследване.

В края на 2004 г. Epoch Times публикува "Девет коментара за комунистическата партия". Хората успяха да разберат за престъпленията на Мао Дзедун дори още по-ясно.

Ли Юанлонг: "Този глас [критикуващ Мао Дзедун] е много популярен сред хората, които могат да мислят самостоятелно."

Известният китайски икономист Мао Юши наскоро публикува отговора си на "Падането на комунизма" от Шин Зилинг. Той пише, че Маовото наблягане на "класовата борба" е причината десетки милиони китайци да умрат от неестествена смърт, и че Културната революция е причинила унищожаването на традиционната китайска култура.

Фотографът от New York Times Ду Бин неотдавна издаде книгата "Чистилището на председателя Мао", описваща историята на глада през 60-те години на м.в. и изобличаваща престъпленията на Мао, довели до гладната смърт на десетки милиони хора.

Шанхайският вестник Wenhui Readers' Weekly публично разобличи през февруари благодарностите на Мао към японските нашественици. Тази инвазия фактически помага на китайските комунисти да се разраснат и впоследствие да завземат властта. Ето защо Мао е бил благодарен на японската инвазия.

Статуята на разкайващия се Мао е създадена от китайските творци Гао Шен и Гао Чянг. По време на Културната революция баща им е определен за "контра-революционер" и убит. В момента братята живеят в Пекин. Творбите им са изложени в музеи в Китай и чужбина, включително изложбата "Съвременна китайска история на изкуството".

По-рано тази година 10-метрова статуя на Мао в провинция Хайнан на морския бряг бе умишлено разбита. Нетизени нарекоха това "най-заслужаващото награда разрушение".

NTD репортери Huang Lida, Li Xian и Sun Ning

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!