Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui (Epoch Times) (със съкращения)

Пекински правозащитен адвокат губи паметта си след арест

Пекински правозащитен адвокат, който беше в неизвестност 10 дни, бе освободен от властите от психиатрична клиника в изключително слабо физическо и душевно състояние. Той не е можел да върви, имал болки по цялото тяло и не можел напълно да си спомни какво му се е случило...

Това, което адвокат Джин Гуангхонг (Jin Guanghong) си спомня след десетдневното премеждие, е че на 8 или 9 април е бил похитен на улицата и отведен в център за задържане, а по-късно – в психиатрична клиника. По думите му там е бит, има и смътни спомени, че е вързан към легло, слагат му инжекции и му дават лекарства. Според доклад на правозащитната организация China Rights Defense Alliance, г-н Джин започва гладна стачка, но го захранват през тръба в носа.

Адвокат Джин Гуангхонг, който бе в неизвестност за 10 дни и не може да си спомни напълно какво се е случило с него; април 2011 г. (Снимка: със съдействието на Джин Гуангхонг)

На 19 април той е освободен и предаден на брат му и трима преподаватели, които го отвеждат в дома му в провинция Хубей (Hubei).

Според информация на сайта Clearwisdom, г-н Джин е бил правозащитен адвокат и активист за човешки права. От началото на април той е трябвало да работи по делото на няколко практикуващи Фалун Гонг.

Най-лошите времена за правозащитните адвокати

Според запознат с положението на Джин и на други правозащитници в страната, пожелал анонимност, това е най-лошият момент за сигурността на правозащитните адвокати в Китай, които са сериозно преследвани от властите. След арест някои от тях са изтезавани и заплашвани, за да се признаят за виновни. Източникът цитира и друг адвокат, който му споделил, че арестуваните адвокати са предупреждавани да не разкриват обстоятелствата си по време на полицейското задържане на никого – в противен случай няма да бъдат освободени при повторен арест.

Използване на медикаменти върху правозащитници

В материала на China Rights Defense Alliance се посочва, че много правозащитни адвокати и активисти за човешки права, отвлечени от властите, са били подложени на жестоки изтезания, а на някои са давани медикаменти, които да причинят загуба на паметта за преживяното в ареста.

Политически мотивирани арести

В съобщение до медиите от края на април базираната в Ню Йорк организация Human Rights Watch посочва, че от 16 февруари 2011 г. в Китай са арестувани поне 39 адвокати, активисти за гражданско общество и блогъри, като поне 18 други са станали жертви на принудителни изчезвания. Между 100 и 200 други индивиди са били подложени на множество репресивни мерки, вариращи от полицейски призовки до домашен арест. Правителството е засилило Интернет цензурата, принудило е няколко редактори на либерални вестници да се оттеглят и е наложило нови ограничения над чуждите медии в Пекин.

Принудителните изчезвания повишават риска от изтезания и лошо отношение. Сред жертвите на принудителните изчезвания от средата на февруари 2011 г. са шестима от най-изтъкнатите правозащитни адвокати в страната. Human Rights Watch припомня, че адвокат Гао Джишенг е в неизвестност от 2 години и е съобщил за няколко случая на изтезания в ръцете на полицията.

От средата на март китайското правителство е задържало или арестувало голям брой изтъкнати активисти. Обвиненията срещу тях, вариращи от „икономически престъпления“ и „смущаване на реда“ до „подстрекателство към подривна дейност срещу държавата“ изглеждат политически мотивирани ходове за задушаване на несъгласието, твърди Human Rights Watch.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!